De aarde is weer vol in bloei en ook de zon laat zich vaker en langer zien. Hoera! Het is lente. Daarom is het de hoogste tijd om eens wat lentebieren aan een test te onderwerpen. Lentebieren, tja, het blijft een apart fenomeen. Want wat vinden we nu echt een lentebier of lentebok? Wat voor smaken horen daarbij, wat verwachten wij er van? In deze blog vertellen aan de hand van onze ervaringen met zeven lentebieren waar eenĀ lentebier volgens ons aan zou moeten voldoen.

#1 Grolsch – Lentebok
Een wat friszoete variant van hun pils zal ik maar oneerbiedig zeggen. Is ‘ie zo slecht dan? Nee, het is geen smerig bier, maar het is niet de smaak die ik bij de lente zoek. Het friszoete klopt wel redelijk met wat Grolsch zelf beschrijft op het etiket; citrustonen, honing en kamillebloesem. Maar het is mij om eerlijk te zijn allemaal wat te vlak. Bij lente denk ik aan de fijne geuren van de natuur die je weer tegemoet komen waaien. Maar juist dat blijft achterwege bij dit bier. Het blijft mat qua smaak, met name de citrustonen en ook de hop en de bitterheid blijven achterwege. Het blijft bij een friszoetig biertje. Een kleine voldoende. Untappd score: 2,75/5.

#2 Gulpener – Lentebock
Oogt direct anders, iets donkerder en zo smaakt ie ook. Krachtiger en voller als de Grolsch. Volmoutiger ook. Lekker hopje en de smaak blijft langer hangen. Vooral bloemtonen die doorkomen, vrij zoetig en minder fris als gehoopt. Veel van de lentebieren horen toe tot de stijl maibockĀ maar niet alle bieren in deze smaaktest behoren daartoe, deze wel. Hij heeft enige kruidige tonen ook die doorkomen, maar nog blijft ook deze mij te vlak. Klein beetje een tegenvaller, want ik ben over het algemeen zeker een fan van een Gulpener op z’n tijd. Untappd score: 3/5.

#3 Hertog-Jan – Lentebock
Oogt zeer fris, mooi helder, weinig schuim. Zo is ook de smaak fris, vers is misschien ook wel een goede bewoording hiervoor en is hij vrij romig. Verder heeft hij een lekker volle fruitige en bloemsmaak. Van oorsprong is dit een marzenbier, gebrouwen in maart maar juist bedoeld om dan te laten liggen. Hertog-Jan stelt dat het zonde is om dit bier te laten liggen in de kelder tot de winter. Wat dit bier betreft. dit is de smaak die mij aan de lente doet denken. Vol smaak, lekker fris maar toch net even wat steviger met 7.2%. Untappd score: 3,5/5.

#4 Texels – Springtij
Deze oogt vrij troebel en vol. Dat komt ook in het bier terug, vol en romig en de smaak van het gerst proef je duidelijk. Ook heeft dit bier een wat eigener smaakpalet, vol fruitig en al iets zomerser met iets van sinaasappel wat ik meen te herkennen. In 2015 won dit bier nog de Gouden medaille op de Dutch Beer Challenge voor beste maibock en dat begrijp ik. Vol, romig en krachtig van smaak met een mooi fruitaroma. Mooi! Untappd score: 3,75/5.

#5 Brand – Lentebock
Qua geur en zicht komt deze meer in de buurt van de Hertog-Jan. Het biertje is meer fruitig dan de andere bieren. Ook heeft ‘ie een wat scherper randje in vergelijking met de rest. Voelt daarnaast wat zwaarder aan. Vrij zacht qua afdronk maar lekker hop in de smaak en fijn bittertje wat het goed doet.Ā Gewoon een mooi fruitig en fris bier. Untappd score:Ā 3,25/5.

#6 Jopen – Lentebier
Mooi lichte kleur en een tikje troebel. Schuim blijft niet heel lang staan maar het bier heeft wel een hele fijne frisse geur. De smaak is zacht, vol-romig en lekker droog met een mooie volle hopsmaak. Jopen benadrukt zelf dat het geen maibock is maar een mooi volle blonde die met fruitige en bittere smaken van korianderzaad aan de lente moeten doen denken. Het bier is vrij zoetig maar wel het friszoete waar ik, zeker bij het voorjaar, wel aan moet denken bij een dergelijk bier. Frutig, friszoet, droog en lekker bitter, een mooie blonde maar niet een duidelijk karakter, het heet een lentebier maar echt een seizoensbier is het niet wat mij betreft. Untappd score: 3,5/5.

#7 Brouwerij ā€˜t IJ – PaasIJ
De laatste van deze proefreeks dan. Een ludieke naam; PaasIJ, maar gaat het ook het bier worden voor de paasdagen? Allereerst chapeau voor de mooie schuimkraag. Het etiket vermeldt dat dit een Amberbier behoort te zijn in de stijl maibock. Voor mij zijn amber bieren over het algemeen vrij mild en zacht van smaak met een kruidje. In combinatie met een voorjaarsbier zou dit een goede kunnen zijn; en dat is het gelukkig ook. Heel mild, lichtzoetig en een lekker kruidig palet wat het bier voor mij afmaakt. Voor mij had ‘ie alleen nog wel iets frisser gemogen, zeker in de afdronk blijft hij wat dof. De beste is het niet, maar desalniettemin is dit mooi bier. Hij blijft wat dof, heel moutig en dik en dat zorgt voor een wat muffe nasmaak helaas wat voor mij afdoet aan het voorjaar. Untappd score: 3,25/5.

Conclusie
De voorjaarsbieren zijn er dus voornamelijk in de stijl maibock, een paar van deze bieren zijn van een andere stijl maar mijn persoonlijke conclusie is dat over het algemeen deze bieren heel zacht, vol en romig zijn en niet een heel uitgesproken smakenpalet hebben. Mijn persoonlijke favoriet van deze zeven bieren is de Springtij van Texels, die doet mij het meest aan de lente denken en heeft een mooi smakenpalet en is iets unieker in de smaak en wat frisser dan de rest.

Wat is jouw favoriete lentebier?