De regel van de heilige Benedictus luidt als volgt: “Alle gasten moeten worden ontvangen als Christus zelf”. Het is een regel waar Benedictijnenkloosters zich doorgaans aan houden. Ook in de imposante Abdij van Maredsous worden mensen met alle liefde ontvangen. Het klooster is geschikt voor retraite, rust, overdenking en studie. En bier natuurlijk.

De abdij beschikt over verschillende troeven. Niet gek ver van het prachtige Namen staat ‘ie in de vallei van de Molignée beslissen Benedictijner monniken in 1872 om er een abdij neer te zetten.

Het neogotische complex behoort tot de mooiste abdijen van het land. Blijkt wel uit het feit dat ieder jaar meer dan 400.000 bezoekers hun weg ernaartoe weten te vinden. En een toeristische val is het allerminst. Vandaag de dag leven, werken en bidden er nog altijd 32 monniken binnen de muren.

Natuurlijk wordt er ook geld verdiend in de abdij.  Ook vrome broeders moeten zich natuurlijk onderhouden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om er een terrasje te pakken. Daarnaast is de kaasmakerij een belangrijke bron van inkomsten. Het geld gaat trouwens voor een deel naar goede doelen, dus een immorele investering is het kopen van een paar flesjes Maredsous niet.

En dan het bier, want daar kennen de meesten Maredsous toch van. In 1947 beslissen de geestelijken een blond bier te brouwen om bedevaarders op een hartelijke manier te verwelkomen, maar ook voor de steeds groter wordende toeristenstroom na de Tweede Wereldoorlog.

‘Blond’ is het eerste bier van de abdij. Het recept van dit bier ligt ergens in de bibliotheek van het klooster. Het recept van vader Atout is een van de beste bewaarde geheimen van de abdij.

Toch wordt het bier niet meer gebrouwen binnen de muren van de brouwerij. Dat gebeurt tegenwoordig bij Duvel Moortgat. Aan het recept is echter weinig gesleuteld, en dat zou geproefd moeten kunnen worden.

Dus, Douwe, wat vind jij van dit beroemde bier?

Douwe: “Blijft een erg mooi friszoet blondje dit. Vrij veel koolzuur, wat zorgt voor dat frisse karakter. Houd ik wel van. Wanneer dat bij een dergelijk bier mist wordt het al snel te zoet en te muf voor mij. Al met al een echte dorstlesser voor een mooie zomerdag die afgemaakt wordt door wat citrusfruit en een lichte bitter. Untappd score: 4/5.”

Meer Bax Bier? Kijk dan zeker hier. Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier.

Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan toch bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.