Gerede kans dat uw lippen nog niet eerder in contact kwamen met een bier gebrouwen door Brouwerij Koningshert. Deze Friese brouwerij heeft het desondanks tot onze box weten te schoppen met de Cicho Amber Ale. Het moet dus haast wel wat wezen, zeker als we bierliefhebbers moeten geloven. Wie zit er achter deze brouwerij en wat is het geheim van dit bier? Wij zoeken het uit.
Wie beter om naar het verhaal achter de brouwerij dan de oprichter zelf? Wilmer Woudwijk is afkomstig uit het Drachtse land en werkt bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In de vrije uren is Woudwijk druk met brouwerij Koningshert. Het is, zoals bij velen, een uit de hand gelopen hobby. In 201o begon Woudwijk met experimenteren. Met de nodige cursussen, steeds betere brouwspullen, geslaagde en minder geslaagde bieren is het in 2015 tijd om de bieren daadwerkelijk te gaan verkopen. Naast deĀ Cicho Amber Ale verkoopt de brouwerij ook nog een Weizen.
Vergeten groente
De Cicho Amber Ale is een ode aan deĀ cichoreiwortel. “Een vergeten groente”, weet de enthousiaste Woudwijk. “Sommigen zouden de cichoreiwortel nog wel kunnen kennen van de potjes Buisman. Het is ook echt een streekproduct; in het verleden hebben er twee cichoreifabrieken in Drachten gestaan.” De fabrieken zijn inmiddels al weer vele jaren gesloten, maar de cichoreiwortel – familie van de witlof – gedijt nog altijd op de zandgronden. “Het leek mij daarom wel mooi om dat te gebruiken in het bier.”
Zo gezegd, zo gedaan. Maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.Ā “In dit bier draait alles om de balans. Als je te veel gebruikt wordt het te bitter. Maar je moet wel zorgen dat de smaak aanwezig is, anders heeft het verder ook geen meerwaarde.” Na een jaar lang experimenten om tot het perfecte resultaat te komen is daar de Cicho Amber Ale die in de meibox zit. Een unieke creatie. “In Amerika zijn er een paar brouwers die ook met die cichoreiwortel werken, maar in Nederland zijn weĀ de enige.”
Klein maar fijn
De kracht van de brouwerij zit ‘m volgens Woudwijk in de kleinschaligheid. “Ik heb kansen om te groeien, maar ik houd het liever beperkt.” Voor de Drachtse brouwer draait ook hierbij alles om de balans. De baan bij het ministerie bevalt hem prima, en hij weet niet of hij fulltime met de brouwerij bezig zou kunnen zijn. “Op deze manier blijft het voor mij ook speciaal. En op deze manier kan ik zelf mijn klanten leren kennen. Als je groter wordt moet je ook taken gaan afstoten. Ik moet er niet aan denken dat ik later eventueel het brouwen zou moeten uitbesteden. Daar ben ik te veel liefhebber voor.”
Dat betekent niet dat we geen nieuwe bieren hoeven te verwachten van het Drachtse brouwgenootschap. “Ik ben wel met iets bezig, maar voorlopig is dat nog topgeheim. Het wordt zeker geen standaard blond of tripeltje…
We houden het in de gaten. Wij dankenĀ Wilmer Woudwijk allereerstĀ hertelijkĀ voor zijn tijd. Nu schakelen we over naar het oordeel van Beerders’ Founding Brother Douwe.
Ja, Douwe, kom er maar in. Valt het bier in de smaak?
Douwe: “Zeker. Lekker (en apart) bittertje door de cichoreiwortel. De smaak over het algemeen had van mij nog net iets meerĀ uitgesproken gemogen. Juist door die unieke bitter en smaak had dat nog meer naar voren mogen komen. Wel erg goed in balans met de karameltonen die het bier bezit. En een fijne nasmaak; wordt altijd gewaardeerd. Untappd score: 3,75/5.”
Meer Koningshert? Kijk dan zeker hier. Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier.
Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor ā¬ 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan toch bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.
Geef een reactie