Beerders stopt. Laten we er niet omheen draaien of een lange intro van maken, ons fantastisch avontuur komt tot een einde. 

Voor mijn (Michael) gevoel is het niet langer dan een jaar geleden dat ik met Tim en Maarten aan de keukentafel van mijn ouders zat en we tot diep in de nacht bezig waren met de laatste loodjes voor de lancering van de website. Een chaotische dag. Frustratie, humor, opwinding en grote geluksmomenten toen de eerste orders binnenkwamen. De lancering was genieten, en dat was nog maar het begin. 

De jaren daarna vulden zich met prachtige bieren, mooie momenten, fijne beursdagen en heel veel mooie mensen. Ook het Beerders Diner is een onvergetelijke ervaring geweest. De notificatie van een nieuwe broeder wende nooit. 

Nog even terug naar de eerste levering. We waren aan het inpakken bij Kees-Jan van Mitra Burgum. Toen we een tekort aan Kâld Kletske bleken te hebben belde Kees-Jan snel Sytze, de eigenaar van Kâld Kletske. Deze reed naar huis, haalde uit eigen schuur nog een aantal bier en kwam terug. Een beweging die alles zei over hoe het begin bij ons liep en alles zei over de persoonlijkheid van de twee. Beide mannen gaan we nooit vergeten maar moeten we helaas inmiddels wel missen. 

Het is één van de mooie lessen die we met Beerders hebben geleerd. Als jij je kop boven het maaiveld uitsteekt kunnen er klappen vallen, zeker, maar je ontmoet ook snel anderen die dezelfde mentaliteit hebben. 

Waarom dan stoppen? Het heeft meerdere redenen. Een maandelijkse box is best arbeidsintensief. Nu zijn we niet bang van werken, maar het moet wel combineerbaar zijn met de andere zaken die wij naast Beerders doen. Beerders was altijd het side-project, de uit de hand gelopen hobby waar we gewoon veel passie voor hadden. Daarnaast zijn we tractie verloren. Dit leverde op dat de ledenaantallen niet zo groeiden als wij nodig hadden om het goed draaiende te houden. Wij kunnen het niet verder brengen dan dit in de situatie waarin wij ons nu bevinden en dan moet je ook een keuze durven maken. 

Ondernemers vertellen vaak dat je goede dingen moet bewaren en slechte dingen moet afscheiden. Daarbij vertellen ze niet vaak hoe moeilijk dat is bij concepten en zaken waar je van houdt. 

Als derde reden is dat Founding Brother Michael al een poosje mentaal niet op een plek is waar hij kan geven wat voor Beerders nodig is om het te blijven volhouden op dit niveau. 

Beerders zou Beerders niet zijn om hier nog even een positieve slag aan te geven. Vandaar, de eerste en laatste show die Beerders organiseert:

De Beerders Awards Show. 

Voor mensen en bedrijven die flink wat impact hebben gehad op Beerders. 

De “wow, dat is snel” award:

Voor het eerste lid:

Adriaan-Jans. Volgens mij stond de site 5 minuten online voor je de bestelling deed. Knap werk. 

De “Ken jij die?” Award:

Voor eerste lid buiten onze inner circle:

Peter-Jaap. 

De “Doen we” Award:

Voor de supporting brother’s die Beerders in hun vrije tijd hielpen met alle soorten klusjes mogelijk. 

Tim, Maarten, Wouter, Ilse en Anita. Onvoorstelbaar bedankt voor jullie werk. Jullie maakten Beerders mede mogelijk. 

De “Schoolbank” Award:

Deze is voor alle studenten die hun projecten over Beerders deden. Het was zo tof met jullie verder te denken over de toekomst van Beerders. 

Tot zover; de Gerstpakketten en boxen van december worden natuurlijk nog gewoon geleverd maar daarna stopt Beerders per januari met de abonnementen. Hoe de toekomst er verder uitziet weet je nooit.

Het waren 4 fantastische jaren. 

Namens de Founding Brothers,

Douwe en Michael

Tige tank en nog één keer: Tsjoch!