Ik ben intussen een echte liefhebber geworden van de ‘zure’ bierstijlen. In onze box vind je ze tot nu toe ook sporadisch, met bijvoorbeeld eerder al de ‘Petrus Aged Pale’ en deze maand de ‘Duchesse de Bourgogne’. In deze blog gaan we wat dieper in op die laatste. Wat maakt ‘m zo bijzonder?

Het bier van brouwerij Verhaeghe, dat zijn oorsprong kent in het zuiden van West-Vlaanderen, betreft een mooie sour ale met een diepe robijnrode kleur. Het bier wordt op traditionele West-Vlaamse wijze gebrouwen waarbij er gebruik gemaakt wordt van gemengde gisting. Dit betekent zoveel als dat het een mix is van twee bieren van verschillende leeftijden. De ‘oudste’ heeft langer op eikenhouten vaten gerijpt en wordt daarna gemengd met de jongere variant.

Laten we beginnen met te zeggen dat dit bij uitstek één van die bierstijlen is waar je van moet houden of het echt moet leren waarderen. Voor mij was het direct raak met deze stijl, maar ik ken veel mensen die niets moeten weten van dat zure bier en deze Duchesse de Bourgogne bijna afdoen als “geschikt voor de gootsteen”. Maar zo heb ik dat zelf weer met ‘Barley Wine’ en Porters die bij mij nog vaak niet direct raak zijn. Smaak ontwikkelt zich gelukkig ook en inmiddels kan ik veel smaken waarderen, wat niet hetzelfde is als iets lekker vinden overigens. Maar bij de Duchesse de Bourgogne is dat zeker wel het geval.

En, Douwe, hoe smaakt ie?
Het korte antwoord: Geweldig, wat een smaaksensatie! Het begint al met de geur; prachtig zoet zuur en prikkelend in de neus. In de smaak is het bier nog steeds uitgesproken, maar de intense zuurheid wordt mooi in balans gebracht door een zoetje en het gebrande mout. Het geeft een uniek karakter aan dit bier. Prachtig zuur bier, maar wel met. Waar ik veel frisse, zure bieren zou adviseren voor een mooie zonnige dag, vind ik dat er in dit bier wat meer herfstsmaken in zijn verwerkt. De Duchesse de Bourogne perfect in de diversiteit naast de mooie bockbieren deze herfst en daarom zit hij in onze oktober-box. Ideaal om in te schenken op een druilerige herfstavond.

Wat vinden jullie van dit bier? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen…