Vandaag is het #InternationaleVrouwendag. Een gepast moment om mezelf voor te stellen: de blog van vandaag wordt u namelijk aangeboden door Ilse. 24 jaar oud, werkzaam als tolk gebarentaal en fervent bierliefhebber. Sinds januari versterk ik het Beerders-team op de sociale media, en ben daarmee (met gepaste trots) de eerste vrouw in het team.

Afgelopen week kreeg ik een pakket binnen met onderdelen voor mijn computer. Prima website, prima service, maar ik vind het toch een beetje jammer als je als slogan hebt ’de webshop voor echte mannen’. Blijkbaar weet ik het aan-knopje van m’n computer niet te vinden zonder een man. En wat denk je van het Volvo logo met het seksesymbool er in verwerkt? Ik wil niet zeggen dat ik de uitzondering ben op de regel dat vrouwen niet kunnen parkeren (ik heb menig stoeprandje bijgeschaafd en ook lantaarnpalen ga ik niet uit de weg), maar het zit me toch niet helemaal lekker. Wellicht kan Volvo nog wat leren van de HEMA.

De eerste keer dat ik in contact kwam met Beerders stootte me het Brothers in Beer nogal tegen de borst(en). Doen jullie nou ook al mee met de grote mediahype dat bier alleen voor echte mannen is? Moet ik als vrouw mijn plek verdedigen als bierliefhebber? Gelukkig helderde deze blog een hoop op en sindsdien ben ik trots onderdeel van het broederschap.

Computers, auto’s: waarom worden al deze producten als mannendingen gezien? En waarom wordt bier vaak zo mannelijk neergezet? Zou het te maken hebben met een moedercomplex; dat mannen nou eenmaal houden van aan flesjes lurken?

Als we Jane Peyton, alcoholhistoricus en oprichter van de School of Booze, mogen geloven hebben mannen bier aan vrouwen te danken. In het oude Mesopotamië werd bier uitsluitend gedronken door vrouwen en werd bier gezien als een geschenk van een godin. Dat begrepen ze al 7000 jaar geleden. Door de geschiedenis heen zien we vaker dit soort voorbeelden. Bier was het brandstof voor de invallen van de Vikingen, gebrouwen door de dames thuis. Ook in Engeland was het de standaard dat de vrouw thuis het bier brouwde, en Queen Elizabeth I begon elke ochtend met een lekker glas bier. #goals.

Dus, mannen, onthoud: Bier is dus een vrouwending. Dus om Internationale Vrouwendag te vieren trek ik vandaag een heerlijk biertje open. Ik zal denken aan alle vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat ik dit bier kan drinken. En ik zal denken aan de twee mannen die dit voor me in de witte box hebben gestopt en naar mij hebben gestuurd.

Want stiekem vind ik bier naast een vrouwending ook best een mannending. Laten we het zo zeggen: bier is een iedereen-die-18-plus-is-ding.

Tsjoch!