Het is vandaag de “dag van het Duitse bier”. Aangezien ik wel een liefhebber ben van wat onze Oosterburen produceren een kleine blog.

Wie Duits bier zegt, zegt ook reinheitsgebot. U weet wel de; oudste nog bestaande warenwet ter wereld. We schreven hier eerder al eens over in de blog over 500 jaar reinheitsgebot en het jubileumbier van Warsteiner wat wij in onze box hadden in juli 2016. In het kort is het gebot in het leven geroepen om bieren vanuit het buitenland die niet volgens het reinheitsgebot gebrouwen werden buiten de deur te houden en mag  er geen gebruik gemaakt worden van kruiden en vruchten tijdens het brouwproces. Een bijzonder voorschrift dus dat nog altijd zijn kracht heeft in de brouwwereld, zeker in Duitsland.

Tegenwoordig met de opkomst van het craft beer wereldwijd zien we ook in Duitsland wel steeds meer kleinere brouwers die de speciaal bier kant meer op gaan. Dus niet meer alleen de Weizen, Dunkel, Schwarz, Keller en Landbieren die te verkrijgen zijn in supermarkten en getrankestande. Maar, gelukkig, steeds meer andere stijlen als IPA’s en porters bijvoorbeeld. Ook zie ik steeds meer wat kleinere speciaalzaken, wat in Duitsland ook een schaars goed is. Maar ook de grotere drankenhallen, getrankestande breiden hun assortiment voor de fijnproever steeds meer uit.

Zo kwam ik de afgelopen tijd bij Beer Supreme een mooie speciaalzaak in Oldenburg en bij Wellings Bierwelt van Trinkgut in Gronau. Beide mooie zaken met een breed scala aan gelukkig nog wel voornamelijk Duits bier. Mooie ontdekkingen waren onder andere Atlantik-Ale van mijn favorieten Störtebeker, de Keller Pils van Bremer Union en de Kirsch Porter van Bergqquell. Die laatste is dan misschien niet het beste bier ooit maar ik vond dit wel een echt smaakvolle twist aan een porter.

Wat ik mooi vind aan de biercultuur in Duitsland is dat ze vasthoudend zijn aan hun klassiekers maar ook meer en meer durven te experimenteren bovenop die klassiekers. Zo sprak ik laatst met een brouwer die opmerkte dat we in Nederland soms vergeten om goede klassiekers te brouwen en te veel ons richten op het experimenteren. Wat is voor jullie een echte klassieker, laat het ons weten in de comments.

En dat Duitse bier? Wir lieben es.

Douwe Hooijenga