Op weg van Gent naar Frankrijk ligt Oudenaarde. Deze plaats in het hart van de Vlaamse Ardennen herbergt een fraaie binnenstad. Een schitterend stadhuis en vele andere mooie gebouwen. Daarnaast is het landschap rondom deze stad best de moeite waard. Een van de andere hoogtepunten van een weekendje Oudenaarde is een bezoekje aan de Liefmansbrouwerij.
Oudenaarde is van oudsher een stad waar het gerstenat rijkelijk vloeit met dank aan het gunstige brouwklimaat. Cnudde, Ename, Felix en Roman zijn maar een paar brouwerijen die uit deze stad komen. Maar de bekendste is natuurlijk Liefmans. Al sinds de 17e eeuw is dat de plek waar de bieren van Liefmans groot zijn geworden. Deze brouwerij vindt men vlak buiten de binnenstad aan de oevers van de Schelde, de levensader van de stad. Hoewel de brouwerij nog altijd op hetzelfde plekje staat is de brouwerij intussen gelukkig wel vernieuwd. Kan nog vele jaren mee.
Liefmans is natuurlijk vooral bekend van de welbekende rode Fruitesse. Een reactie die meestal volgt op het noemen van dit bier luidt veelal “vrouwenbier”, zeker als het tegen een groep mannen betreft.
Nu is bier allang niet meer enkel en alleen voor mannen. En gelukkig maar. Vrouwen hebben zelfs enorme invloed gehad in de bierhistorie. In de middeleeuwen waren het immers de vrouwen die brouwen. En gelukkig zien we de laatste jaren ook steeds meer brouwerijen die niet alleen maar rekening houden met de smaak van de man. Ook bij ons zijn vrouwen, zoals u weet, meer dan welkom. Om het in de woorden van de Oedipus brouwerij te zeggen: “Iemand die niet van bier houdt heeft simpelweg nog niet het juiste bier gevonden”.
Kortom: leve de vrouw en leve de ‘vrouwenbieren’. Welkom in onze box, Liefmans.
Rosa Merckx
Ach, als we Liefmans dan toch bestempelen als vrouwenbier kunnen we het beter ook over Rosa Merckx hebben. Merckx, intussen 92, begint als jonge secretaresse op de brouwerij, maar maakt binnen de muren van het pand flink carrière. Ze weet het uiteindelijk te schoppen tot brouwmeester van Liefmans, de eerste vrouwelijke brouwmeester van België. Onder haar bezielende leiding heeft het bier van Liefmans een enorme vlucht genomen. Betere smaak. En pas enkele jaren geleden heeft ze haar roerstok overgegeven aan Marc Coesens. Toch is Merckx nog altijd betrokken bij de brouwerij, haar levenswerk.
Dat Merckx niet zomaar de eerste de beste is in het vakgebied blijkt als ze spreekt over bier. Een beroemd citaat van haar is: “Bier heeft een ziel. Lekker bier proeft zachtjes naar mauve. Slecht bier proeft blauw. Dat heeft een Franse professor me lang geleden geleerd”. Het zegt alles over hoe Merckx bezig is met haar vak. En dat kunnen we merken aan de bieren die er uit de brouwerij komen.
Als Merckx wordt gevraagd naar haar favoriete Liefmans dan is het antwoord altijd: “Goudenband”. En ze is daar niet alleen in. Onder degenen bij wie de Goudenband in de smaak valt is – of beter gezegd: was – Koning Leopold III. Deze roodbruine rakker wordt naar het schijnt alleen maar beter met de jaren. Toch is er dikke kans dat u hem niet een paar kunt laten staan. Daar is ‘ie nu al te lekker voor…
En kijk nu eens naar de etiketten van Liefmans. Wie kunnen we daarop ontwaren? Precies. Rosa Merckx.
Tot slot: wat vindt Douwe van Liefmans’ Goudenband?
Douwe: “Werkelijk een prachtige ‘oud bruin’, zoals de Vlamingen dat noemen. Complex en kneiterzuur maar wel met genoeg complementerende smaken. Echt fenomenaal bier vind ik dit. Nu ben ik een echte liefhebber van de zure stijlen, maar deze komt echt in de top van mijn favorieten. En dat wil wat zeggen. Untappd 4,25/5
Meer Liefmans? Kijk dan zeker hier. Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier.
Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan toch bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.
Geef een reactie