Bij Beerders houden wij van bier, zoveel mag duidelijk zijn. De Beerdersmomenten die wij mogen hebben zijn goud. Maar bier hoef je niet altijd te drinken, ook koken met bier kan een zeer fijne, smaakvolle, ervaring zijn. Om deze smaaksensatie te bevorderen is het een wijze beginles om de stijl van bier waar je mee kookt ook ernaast te drinken. Dit geldt overigens ook voor het ‘pairen’ van bier met gerechten waar je zelf geen bier voor gebruikt heb, lichte gerechtjes combineer je met meer frisse en lichtere bieren etc. ook hier is het verstandig om net als met het drinken om van licht naar zwaarder te gaan. Al is het ook zeker leuk om eens op het eerste gezicht contrasterende smaken met elkaar te combineren voor bijzondere smaaksensaties.

Het gerecht van deze derde episode is in bier gemarineerde varkensrollade. Dit geserveerd met diverse bijgerechten zoals roasted potatoes, stoofperen en een salade. Hieronder geef ik het recept van het hoofdgerecht; de rollade

Ingrediënten voor 8 personen:

 • 1 á 2 rollades (ik reken 150-200 gram p.p).
 • Peper & zout
 • 3 á 4 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 3 á 4 blaadjes laurier
 • 3 á 4 kruidnagels
 • Tijm (gebruik takjes, naar smaak maar wees niet te zuinig)
 • 5 eetlepels olie
 • 2 dl. azijn
 • 3 volle eetlepels mosterd
 • 6 (rode) uien.
 • Boter
 • 2 flesjes dubbel of bockbier (Ik heb nu Bourgogne Kruis Bronze gebruikt).

Om echt een lekkere smaak te krijgen aan de rollade is het verstandig om hem lekker lang in de marinade te laten liggen. Begin dus op tijd. Wij wilden ‘s avond eten dus ik ben ‘s ochtend vroeg begonnen om hem de hele dag te laten marineren en af en toe even om te keren in de marinade. Ik heb twee rollades gebruikt van beide zo’n 800 gram. Beide rollades wrijf je in met wat zout, peper en olie in en leg ze vervolgens in hun eigen braadpan. In de braadpannen kan je de rollades goed laten marineren met de deksel er op. Wanneer je één rollade gebruikt kan je alle ingrediënten in één keer toevoegen. Gebruik je twee rollades zoals ik dan verdeel je de ingrediënten over beide rollades. Begin met het bier en de azijn en voeg zo alle ingrediënten toe. Zorg dat alle ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn. Zet de rollades weg om ze lekker te laten marineren totdat je begint met het koken. Ik heb nu het dubbel bier van Bourgogne Kruize gebruikt uit onze decemberbox. Dit bier heeft een mooie balans tussen de zoet en bitterheid, niet heel uitgesproken maar geeft zodoende een mooie smaak mee. Mag jij of iemand anders even geen alcohol hebben dan kan je voor de marinade prima een alcoholvrij bier gebruiken.

Wanneer je zover bent. Schenk je de marinade even over in een grote kom. Zodat je de rollade kunt bakken in de braadpan, gebruik goed wat boter. Zo’n 50-100 gram per braadpan is voldoende. Bak de rollade goed aan zodat je een mooie gebruinde buitenkant krijgt. Wanneer je dit gedaan hebt schenk je het (marinade)vocht er weer bij en laat je de rollades sudderen tot ze gaar zijn, controleer dit eventueel met een vleesthermometer. Wanneer de rollade gaar is haal je ze uit het vocht, snijd de rollade aan en voilá; een heerlijke gemarineerde rollade. Je kan de marinade ook nog wat over de rollade gieten voor de smaak of, wanneer je echt een saus wilt, kook dan de marinade verder in tot een saus. Echt genieten.

Aan tafel! Serveer natuurlijk dit gerecht met een bijpassend bier. Ik vind het altijd leuk om hetzelfde bier te gebruiken als wat ik in het gerecht verwerkt heb. De Bourgogne Kruis Bronze is een mooie dubbel met een lekkere ondertoon van karamel, licht kruidig met een mooie balans tussen zoet en bitter. Deze smaken komen samen met alle ingrediënten en je proeft dan ook de samensmelting van het gerecht en het bier dat je drinkt. Geniet ervan!

Benieuwd naar andere recepten? Bekijk dan ook de vorige episodes zoals deze: Episode 1 Varkenshaas met kriekenbiersaus

Vragen, tips of eigen voorbeelden? Of benieuwd naar de recepten van de bijgerechten? Laat het ons weten, wij horen het graag!

Douwe