Sinds vorige week bent u, trouwe volger van Beerders, bekend met de ontstaansgeschiedenis van ’t Paterke van Sint Bernardus. Een bijzonder verhaal over de toegewijde geestelijken van Westvleteren en een uiterst gewiekste zakenman die het bier in de markt zette. Maar de Westvleteren XII (de Pater 6 is de facto een gecommercialiseerde kopie) is niet de enige trappist die in Beerders’ jubileumbox zit. De Westmalle Tripel is namelijk ook trotse drager van de titel ‘Authentic Trappist Product’, een titel die maar zeer weinig producten mogen dragen.

De Westmalle Tripel mag zich Ć©Ć©n van de meest geliefde speciaalbieren ter wereld mag noemen. Als we de volledige geschiedenis zouden moeten vertellen zijn we met Kerst 2028 vermoedelijk nog bezig. Daarom houden we het bij een korte introductie.

Een stukje geschiedenis
De orde der Trappisten vindt zijn oorsprong in het Normandische klooster Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. De kloosterlingen leiden hun leven volgens de regels van de CisterciĆ«nzers, wat een afscheiding is van de orde der benedictijnen. Halverwege de zeventiende eeuwĀ verkeert het klooster in staat van verval. Logisch, gezien het feit dat de voorafgaande eeuwen vol zitten met oorlogen, plunderingen, ziektes en nog meer ellende. Het zou vermoedelijk niet meer bestaan mochtĀ Armand Jean le Bouthillier de RancĆ© er niet zijn geweest.Ā De RancĆ© (overigens een petekind van kardinaal De Richelieu, die jeĀ zou kunnen kennen als Ć©Ć©n van de Drie Musketiers) laat het herbouwen en stelt in 1664 echter strengere regels in voor de kloosterlingen. Die regels werden ook elders in de wereld overgenomen.

Voila, de ‘Orde van CisterciĆ«nzers van de Strikte Observantie‘Ā is daar.

In de volksmond kennen we ze beter onder de benaming Trappisten. Die naam is, dat begrijpt u, afgeleid van het Franse klooster van waaruit het allemaal is ontstaan. Bekt toch een stuk eenvoudiger… In 1892 waagde Paus Leo XIII overigens nog een poging om de cisterciĆ«nzers en trappisten weer in Ć©Ć©n orde te verenigen, maar dit bleek een vruchteloze poging. Zowel de CisterciĆ«nzer orde als de orde derĀ TrappistenĀ bestaan vandaag de dag nog steeds.

Nederland kent vijfĀ trappistenkloosters en in BelgiĆ« zitten er zelfs elf. De voor bierliefhebbers meest in het oog springende namen zijn zonder twijfel Zundert, Chimay, Orval, Rochefort en Westmalle.

Westmalle
Binnen de muren van de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, niet gek ver buiten Antwerpen, wordt er een vroom leven geleden. Sinds 1794 wordt er gebeden, samen geleefd, maar ook gewerkt. Zo heeft Sint Benedictus het ooit bedacht;Ā Ora et labora. Bid en werk.

De monniken makenĀ kaasĀ om inkomsten te generen. Verder wisselen ze hun gewaden vaak in voor een overall om een veestapelĀ te onderhouden. En, last but not least, is er de brouwerij. En daar zijn wij vooral in geĆÆnteresseerd.

De brouwerij produceert drie bieren. De Tripel, de Dubbel en de Extra. Die laatste wordt echter maar twee keer per jaar gebrouwen en is alleen bestemd voor monniken en gasten van de abdij bij het middagmaal. Slechts voor enkele gelukkigen dus.

Nog een geluk dat de Dubbel en de Tripel ons wel worden gegund.

Tripel
De Tripel wordt ook wel de ‘moeder aller Tripels’ genoemd. In 1934 werd ze, naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal, voor het eerst gebrouwen. Sinds 1956, wanneer de bottelarij wordt vernieuwd, is de formule nagenoeg gelijk gebleven. Moderne technieken worden alleen toegepast als de kwaliteit er ook daadwerkelijk op vooruit gaat. Kwaliteit boven kwantiteit: kijk, daar houden wij van.

Ingrediƫnten? Simpel. Water, mout, hop, suiker en niet. Meer niet. Lekker natuurlijk dus.

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Wauw.”

*lange, veelbetekenende stilte*

De Westmalle Tripel heeft voor mij alles. Vol, zwaar, krachtig, maar toch ook soepel. Bitter als een malle maar wel geweldig in balans weer qua zoet- en frisheid.Ā 33 cl perfectie.”

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het broederschap? Schrijf je dan zeker in voor de Beerders nieuwsbrief. Dat kan heel eenvoudig op onze homepage.Ā Meer verhalen over bier? Ga lekker grasduinen in onze blogs.Ā 

Meer bier? Onze box is hier eenvoudig te bestellen. Voor 1 december bestellen betekent dat je de laatste levering van 2016 nog meepakt.