An der Schönen Blauen Donau liggen niet alleen de hoofdsteden Budapest, Bratislava, Belgrado en Wenen. De 2829 kilometer lange rivier stroomt ook door het even voor Regensburg gelegen Kelheim. In dit lieflijke plaatsje is het aangenaam vertoeven, zoals op zoveel plekken langs de ontstellend lange rivier. Voor ons is het Weisses Bräuhaus van G. Schneider & Sohn erg interessant. Daar komt namelijk deze halve liter vandaan. Hoog tijd om eens in de historie van dit befaamde biermerk te duiken.
De geschiedenis van Schneider Weisse is een lange, die begint in de negentiende eeuw. Op een dag geeft koning Ludwig II van Beieren Georg Schneider I als enige toestemming om witbier te brouwen. In 1872 is het eindelijk zover. In München is een brouwerij overgenomen en de productie komt op gang. Het bier dat uit de brouwerij komt blijkt een hit. Ook vandaag de dag wordt TAP 7 – Mein Original nog gebrouwen volgens het recept uit 1872.
Zelfs na de Eerste Wereldoorlog, economisch gezien niet de beste periode voor Duitsland, blijft de brouwerij fier overeind. Sterker nog, er kan worden uitgebreid. De productie vindt ook plaats in Straubing en Kelheim. Toch komt ook dit familiebedrijf niet onder de Tweede Wereldoorlog uit. Georg IV weigert zich aan te sluiten bij de NSDAP en krijgt daarom ook te maken met diverse represaillemaatregelen die hen het brouwen onmogelijk maakt. In 1944 maken diverse bommen een einde aan de brouwerij in München.
Als Georg IV voor de smeulende resten van het Braühaus staat besluit hij om vol in te zetten op de Kurfürstliches Weisses Hofbräuhaus in Kelheim. Er wordt flink geïnvesteerd in de getroffen locatie, maar uiteindelijk pakt het goed uit. Vier maanden na het einde van de oorlog mag er alweer witbier van de band af komen. Al snel ligt de hele wereld aan de voeten van Schneider Weisse. Onder Georg V en zijn opvolger Georg VI blijft het merk maar groeien. Verschillende nieuwe Weizens worden bedacht.
Daaronder ook ‘Tap 5’, die u beter kent als de ‘Meine Hopfenweisse’. Het bier is nog geen tien jaar op de markt, maar toch heeft het de harten van vele bierliefhebbers al weten te veroveren.
En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Dit is zo’n topbier voor een zonnige lentedag. Volle diepe smaak en lekker dik. Hij heeft dat fluweelzachte en smaakvolle van een mooie Duitse weizen maar met de kick van een IPA. Hij drinkt lekker door, maar met 8,2% is het wel oppassen geblazen. Overdaad schaadt, zeker bij dit bier. Desondanks wordt worden bieren wat mij betreft niet heel veel beter dan deze. Untappd score: 4,25/5.”
Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuisbezorgd.
Geef een reactie