Martin Ostendorf is een ambitieuze brouwer. En het is een brouwer die er wel wat van kan, getuige het feit dat de bieren van ‘Muifel’ nu al voor de tweede keer in een box van Beerders zit. Wij spraken Martin voor ‘Beerders Uitgelicht’ over zijn favoriete bieren, ontwikkeling die de brouwerij momenteel doormaakt en natuurlijk de Broeder Everardus.

Wanneer we hem vragen naar zijn favoriete bier is hij net een vader die moet kiezen tussen zijn kinderen. “Ze zijn me allemaal even lief”, klinkt het. “Elk Muifelbier heeft een bijzonder verhaal en heeft een bijzondere, uitgebalanceerde smaak. Natuurlijk val ik meer op met Beerskey, een uniek whisky bier, of met Black Bastard, een fantastische imperial stout. Maar Martin vindt ook dat de klassieke stijlen lang niet altijd zo goed gebrouwen hij ze voor ogen geeft. Neem nu de Zuster Agatha een prijswinnende Quadrupel, D’n Ossekop een Brabants blond bier met een wat meer uitgesproken hop- en moutsmaak en natuurlijk D’n Ossebock, momenteel uitgeroepen als beste bockbier van Nederland.

De Broeder Everardus valt ook in die categorie: “Het is een heerlijke tripel, die redelijk precies het midden houdt tussen de kruidigheid van een Karmeliet en de bitterheid van Westmalle tripel.” Het bier is vernoemd naar Everardus Witte, broeder in het minderbroedersklooster te Megen. Hoewel het Heilig Bruurke heilig is verklaard is een bezoek aan het grafmonument in de Franciscanenkerk in Megen voor veel mensen nog een flinke omweg waard.

Muifel viert feest!

In 2017 viert Muifel haar tienjarig bestaan. En dat wordt uiteraard gevierd door de brouwerij uit Oss. Zo kwamen er al twee jubileumbieren uit, waarvan de Messentrekker de meest succesvolle was. “Dat bier heeft alle record gebroken”, vertelt Ostendorf. “In één week heb ik daar een heel brouwsel van duizend liter van mogen verkopen, dat duurt normaal wat langer.” Het bier is volgens Ostendorf niet echt in een bierstijl te vangen. Het doet Engels aan daar er naast hop en gist Engelse mout wordt gebruikt. “Maar ze is toch veel sterker van smaak dan een gemiddeld Engels bier.” En hoewel dit bier wordt gebrouwen met cranberries is het volgens Ostendorf ook absoluut geen fruitig bier.

Maar er zijn nog meer bieren in aantocht. “Na de zomer komt Dr. Hop als tweede jubileumbier”, weet Ostendorf al te vertellen. Dit bier is een DIPA van 8,5% en een IBU van 100. “Wordt echt een knaller…” Daarnaast komt Muifel binnenkort met een alcoholvrije IPA. En ook daar is onze Martin zeer enthousiast over. “Dat wordt het meest smakelijke alcoholvrije bier dat je ooit hebt geproefd.” Wij zijn alvast nieuwsgierig.

The best is yet to come

Plannen voor de toekomst? Een eigen brouwerij, want voorlopig is Muifel nog steeds een huurbrouwerij. Maar, dat duurt als het aan Martin Ostendorf ligt niet lang meer. In 2018 willen we zelf gaan brouwen. In ons receptenarchief staan nog tientallen nieuwe bieren te trappelen om in het groot gebrouwen te worden.”

De toekomst voor Muifel zien wij daarom ook zonnig tegemoet. En daar denkt onze Martin exact hetzelfde over: “Het komt helemaal goed met Muifel”, zegt hij ter afsluiting.

Wij blijven deze brouwerij natuurlijk volgen en wij verwachten dat Broeder Everardus niet het laatste Muifel bier in onze box is geweest…

Tot slot gaan we over naar Douwe. De vraag: hoe smaakt íe?
Douwe: “Fijne Tripel, zacht maar lichtscherp bijna iets pepermuntachtigs wat echt een kick geeft aan het eind. Ook fijn: niet zo’n hele zoete tripel en goed bitter in de nasmaak. Echt lekker. Untappd score: 3,75/5.”

Meer Muifel? Kijk dan zeker hier. Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier.

Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan toch bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.