De lijst met bieren die we danken aan het Reinheitsgebot is enorm. Dit pareltje van Köstritzer is er zeker eentje die er uitspringt. De warenwet, die vorig jaar haar vijfhonderdste verjaardag vierde, had oorspronkelijk de functie om bieren vanuit het buitenland die niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen werden buiten de deur te houden. Gemout graan, water en hop. Meer is ’t niet. Er mag geen gebruik gemaakt worden van kruiden en vruchten tijdens het brouwproces. Zo kennen wij bijvoorbeeld veel bieren met allerlei smaken van kruiden, maar volgens het Reinheitsgebot mogen deze brouwsels dus geen bier genoemd worden. Nein.

Schwarzbier is typisch een product uit Midden-Europa. Voornamelijk populair in Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk en natuurlijk Duitsland. In Bad Köstritz, een klein stadje in Thüringen waar eerlijk gezegd niet bijster veel te beleven is, wordt er volgens de overlevering al sinds 1543 mooi zwartbier gebrouwen. Ten tijde van de koude oorlog was het minder goed bereikbaar voor de mensen in het westen. Gelukkig is die periode sinds 1993 verleden tijd en kunnen wij, westerlingen, ook volop genieten van dit bier.

Liefhebbers van dit bier verkeren in goed gezelschap. Goethe en Otto von Bismack zijn enkele historische figuren die hun liefde voor dit bier niet onder stoelen of banken staken. Het is dan ook zeker niet verwonderlijk dat de brouwerij nog altijd marktleider is op het gebied van Schwarzbier.

Opvallend is ook de grootte van de fles. Bijna was ‘ie zelfs te klein voor onze box. Gelukkig paste deze er nog net in, zodat onze broeder er ook van kunnen genieten (hoewel ze het jammer genoeg niet allemaal overleefden).

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Lekker milde schwarzbier. Sterke koffiesmaak en gebrande mout. Het mooie van dit bier is dat ‘ie nog lekker fris is. Zeker lekker wat mij betreft, maar niet top. Daar is ‘ie net te waterig en niet krachtig genoeg voor. Untapped: 3,5/5.”

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuisbezorgd.