We geven het direct toe. Dit is niet het eerste bier van Brouwerij Van Honsebrouck in onze box. In de februaribox van 2016 hadden we namelijk de Brigand al. In de februaribox van 2017 zit de Rouge, afkomstig uit de kasteelreeks (vermoedelijk de meest bekende serie van deze brouwer). We zijn eens benieuwd.

Brouwerij Van Honsebrouck is gelegen in het schone West-Vlaamse land. In Emelgem vindt men de brouwerij aan de oevers van het Kanaal Roeselare-Leie. Een enkele voortjakkerende wielertoerist ziet de brouwerij aan de overkant van het kanaal staan en denkt in onze beleving direct aan de eerstvolgende caféstop. Drie keer raden wat ze zullen bestellen…

Het geslacht Van Honsebrouck heeft door de jaren heen zijn sporen in de brouwwereld ruimschoots verdiend. Telg Xavier is alweer de zevende Van Honsebrouck die de leiding heeft over de brouwerij. Het is dan ook best logisch dat de brouwerij het verleden op waarde weet te schatten. Voor de kasteelbieren vormde het kasteel van Ingelmunster de inspiratie. Dat optrekje is al enige tijd het eigendom van de familie Van Honsebrouck. Het fraaie kasteel is – dat snapt u – ook kasteel dat op het etiket prijkt van de bieren uit de kasteelreeks. Mooi.

O. De Brigand (vrij vertaald: Struikrover), die vorig jaar dus als eerste de opwachting in onze box mocht maken, is trouwens vernoemd naar de Vlaamse strijders in de Boerenkrijg.

Naast Kasteel en Brigand maakt de brouwerij ook nog de Vlaams roodbruinse serie Bacchus, Filou, Passchendaele, Slurfke en St. Louis. In de serie By Kasteel vind je wat meer experimentele bieren. Ook leuk

We gaan over naar het moment van de waarheid. Het verdict van Founding Brother Douwe.

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Dit vind ik mooi rood bier. De hint van krieken komt mooi naar voren. Ze is niet zo fruitig als echte volbloed kriekenbieren, maar ook weer niet zo extreem als bijvoorbeeld de Aged Red van Petrus. Ook komt de kant van het Kasteel Donker in dit bier nog redelijk naar voren, maar de donkere tinten hadden van mij meer aanwezig mogen zijn. Iets meer chocolade en koffie had goed gedaan, denk ik. Daarnaast wel mooi in balans en vrij gangbaar. Geen absolute topper voor mij, maar prima om eens een keer wat anders te proberen. Untappd score 3,25/5.”

Meer lezen over Brouwerij Van Honsebrouck? Dat kan onder andere hier. Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuisbezorgd.