Nederland is een bierland. Er zijn natuurlijk een heel aantal brouwerijen die al lang bestaan. De laatste jaren schieten brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland misschien wel het land is met de hoogste brouwersdichtheid ter wereld. Als je de geograaf in je loslaat zou je zelfs kunnen kijken welke gemeente de grootste brouwersdichtheid heeft. Zo ver gaan wij nu niet, maar wij geven wel alvast een suggestie welke gemeente het zou kunnen zijn: de gemeente Gulpen – Wittem.

De gemeente Gulpen – Wittem bevindt zich helemaal in het zuiden van Nederland. Een gebied waar vele vakwerkhuisjes het landschap sieren. De vele wielertoeristen ploeteren zich een weg naar boven op de vele steile hellingen. En ondanks het feit dat de gemeente nog geen vijftienduizend inwoners heeft huisvest het wel twee van de bekendste brouwerijen van Nederland. In Wijlre vindt men de Brand brouwerij. Daar een goede twee kilometer vandaan ligt de brouwerij van Gulpener. Gelegen aan de Rijksweg van Maastricht op weg naar Vaals ligt deze brouwerij midden in het plaatsje.

Lekker lokaal
Om Gulpen heen groeien de ingrediënten die in de bieren van Gulpener zitten. De gerst, tarwe, spelt en rogge komen van lokale boeren. Het water dat wordt gebruikt komt uit de bronnen van het Mergelland. En in Reijmerstok, een dorpje even ten zuidwesten van Gulpen, verbouwt de familie Wouters volledig op milieuvriendelijke wijze drie hopsoorten die Gulpener weer gebruikt voor haar bieren. En daarom mag Gulpener zich ook met recht ‘echt Limburgs bier’ noemen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Plato 18.25
En dan nog even over de Plato 18.25. Wat moet een Griekse filosoof op het etiket van Limburgs bier? De website van Gulpener geeft tekst en uitleg: “Tijdens het brouwproces wordt mout (ontkiemde gerst) omgezet in suikers. In een latere fase worden deze suikers door vergisting omgezet in alcohol en koolzuur. Het suikergehalte (stamwortgehalte) wordt uitgedrukt in graden Plato. Dit bier heeft een Plato gehalte van 18.25, gebrouwen ter ere van het jaar 1825. Het ontstaansjaar van onze brouwerij.”

Kijk, weten we dat ook weer.

En, Douwe, hoe smaakt dat Limburgse bier?
Een imperial lager, die mooi stevig gehopt is. Hij knalt er dan ook stevig in met zijn 8,5% terwijl hij wel lekker doordrinkbaar is. Ook heeft het bier een mooi fruitje van ik denk wat tropische vruchten als mango/ perzik. Al met al een lekker bier met een mooi verhaal. Untappd score: 3,75/5.

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuisbezorgd.