Denken dat alle goede Belgische bieren uit Vlaanderen komen is zoiets als beweren dat tulpen alleen in Nederland groeien. Natuurlijk brouwen ze in Wallonië ook fantastische bieren. Eén van de bekendste brouwers uit Wallonië is d’Achouffe. En laat het winterbier van die brouwerij nu net in onze decemberbox hebben gezeten…

Pierre Gobron en Chris Bauweraerts begonnen aan het eind van jaren ’70 met een gewaagd project. Veel geld hadden de schoonbroers niet, maar toch beslisten ze om te beginnen met brouwen. Op 27 augustus 1982 waren de eerste 49 liter van het bekendste kabouterbier ter wereld gereed. De hobby liep dusdanig uit de hand dat Gobron en Bauweraerts al spoedig full-time in de brouwerij aan het werk konden. Nederland was het eerste land dat zich na België ook mocht laven aan de bieren die uit de brouwerij in Achouffe komen. Amper vijfenveertig jaar na het ontstaan van de brouwerij kunnen wij ons geen wereld voorstellen zonder dit goddelijke gerstenat uit de o zo fraaie Ardennen.

Na één succesvol bieren volgen er doorgaans meerdere bieren. Zo is er een herfstbok, blond bier, IPA en dus ook winterbier.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

De Chouffe n’Ice is hét winterbier van Brassiere d’Achouffe. Ze is dan ook enkel verkrijgbaar van half oktober tot en met half februari. Met een alcoholpercentage van 10 procent is dit het sterkste bier dat van de band af komt. Met een score van 3,74/5 op Untappd en 97/100 punten op RateBeer kunnen we wel stellen dat het in de smaak valt. Maar Founding Brother Douwe neemt voor de zekerheid ook nog even de proef op de som. Ach ja, iemand moet het doen.

Dus, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
Dit is wat mij betreft hoe een winterbier zou moeten zijn. De geur alleen is al echt top. Mooi kruidig bier met tonen kaneel en na gisteren (2de kerstdag) er nog mee gekookt te hebben herken je de tijm heel goed. Mooie diepe smaak maar had nog net iets voller gemogen en tikje bitterder. Maar ja dit is echt een heerlijk bier voor in de wintermaanden. Untappd score: 4/5.