Thuis geniet ik geregeld van een heerlijk speciaalbier. Een Chimay wit, een Flying Dog Raging Bitch of een Rochefort 10. Daarnaast zijn de bieren uit het bierpakket van Beerders een verrassing. Bieren als Gajes, Vandestreek Blond of Texels Vuurbaak zou ik zelf niet zo snel kopen en dus leuk om een keer geproefd te hebben. Om en om geef ik een Beerders pakket weg en probeer ik de bieren die erin zitten zelf. Dat levert veel gespreksstof op. Dat stof moet dan uiteraard weer worden weggespoeld met een lekker biertje.

Met kameraden en zakenrelaties zit ik ook wel eens in de kroeg. Nu ben ik in een stad als Groningen redelijk verwend. In veel kroegen heb je wel enkele speciaalbieren die ik graag lust. Hoewel het bij Heineken, Brand, Amstel, Hertog Jan en Grolsch kroegen vaak behelpen is. De door Heineken gepushte Affligem tripel vind ik nou net niet de lekkerste tripel. Doe mij maar een Westmalle. En een Hertog Jan Weizener? Dan liever een Paulaner of een Schneider Hopfenweizen. Een Grolsch bok? Liever niet. Net als veel bieren van Brand, die het “net niet” zijn. Maar in onder meer De Koffer, De Toeter, Het Heerenhuys, Ugly Duck en Het Concerthuis is er gelukkig altijd genoeg keus.

Buiten “Stad” valt het in het noorden lang niet altijd mee om een mooie kroeg te vinden. Die ook nog eens een beetje op tijd open is. Want ik drink het liefst ’s middags een biertje. Zo was ik laatst in Zwolle. De Belgische Keyzer heeft wel wat lekkere bieren maar behoorlijk eenzijdig en steeds minder (en binnen is het nogal gehorig). De Hete Brij was wel fraai, met een paar heerlijke bieren die bij Rodenburg in Rha worden gebrouwen. In Hoogeveen heb je Degust en verder ken ik in het noorden niet veel speciaalbiercafé’s.

Groot was dus mijn verrassing toen ik onlangs stuitte op speciaalbiercafé ‘It wapen van Fryslân’. In Oenkerk. Met twaalf bieren van de tap en 130 bieren op fles. Ik ging er naar binnen en werd buitengewoon vriendelijk ontvangen door een dame achter de bar. Het is een uit de hand gelopen hobby van haar man. Acht jaar geleden kwam de kroeg te koop, die toen alleen pils schonk. Een paar jaar geleden hebben ze de zaak uitgebouwd. Het is een mooie kroeg, type Engelse pub. Ik zag als decoratie (ik blijf natuurlijk verzamelaar) veel stenen pullen staan van Mestreechs Aajt, een stenen nieuwjaarspul van Brand uit 1969 en (helaas lege) flessen van Trignac, Troubadour Dark IPA en Chimay jubileumbier. Ook mocht ik achter de bar viltjes kijken. Ik nam er eentje mee, van Bonifatius bier.

Op mijn opmerking dat ik helaas met de auto was en dus geen bier dronk, kreeg ik een mooi antwoord: “O, dan kom je de volgende keer gewoon met de trein van Groningen naar Leeuwarden. Vanaf daar gaat er een bus richting Dokkum en dan stap je hier precies voor de deur uit”.

Wolkom in Oentsjerk!