Mensen vragen me wel eens: “Wat is je favoriete bier?” Dat vind ik een lastige vraag. Sommige bieren vind ik erg lekker, maar daarvan hoef ik er geen twee achter elkaar (Orval, een quadrupel, een heel hoppig bier). Andere bieren vind ik heerlijk, maar dan met een frequentie van een keer in de paar maanden (Gouden Carolus Classic). Er zijn bieren die ik graag in gezelschap drink (Guinness) en er zijn bieren die ik graag drink aan het eind van een dag hard werken (Chimay wit). Britse ales drink ik sowieso graag, maar die zijn in Nederland tamelijk slecht verkrijgbaar. We zijn erg Belgisch georiënteerd. Meestal vind ik dat jammer. Maar gedurende de wintermaanden niet. Want dan zijn het juist de Belgen die goed zijn in winterbieren of Kerstbieren. Ook de Duitsers (Weihnachtsbiere) en de Britten (Winterwarmers, Chrismas Pudding Ales en meer) maken ze wel.

Zo’n 30 jaar geleden dronk ik een Brand Sylvester. Dat was toen voor mij als beginnende speciaalbierdrinker een absolute openbaring. Later volgden het IJ Winterbier (in een wikkel, met jaartal), Hertog Jan winterbier, Tongerlo Christmas en Gouden Carolus Christmas. Hertog Jan Grand Prestige had ik ook al ontdekt. Het voordeel: het hele jaar door verkrijgbaar. Net als bijvoorbeeld de Straffe Hendrik Quadrupel, Chimay blauw, Gulden Draak of La Trappe Quadrupel. Maar de schaarste van een seizoensbier heeft zo zijn charme.

Toen ik meehielp om brouwerij Maallust op te zetten, hebben we al snel besloten om een winterbier te maken als seizoensbier. Voor deze 1818 is elk jaar weer een intekenlijst. De echte fans kunnen niet wachten om de nieuwe editie te proeven. Dat kan altijd op de primeurproeverij bij de brouwerij in november. Dat is leuk en lekker.

Maar nog beter kun je een dergelijk bier een jaar (of twee) laten liggen. Dan vindt er de zogenaamde smaakevolutie plaats. Er is dan ook een levendige handel in bieren met een productiedatum van een aantal jaren geleden. In Maastricht was vroeger de kroeg La Vièrge, bij het Onze Lieve Vrouwenplein. Daar kon je Chimay blauw kopen van vijf jaren oud. Elk jaar ouder was twee kwartjes duurder. Het was buitengewoon leuk om enkele jaartallen naast elkaar te zetten en vervolgens te proeven.

Dat kan ook thuis. Maar welk bier adviseer ik dan om te proeven? Ik vond in de kast enkele boeken met winterbieren en Christmas ales. Het boek viel spontaan open bij de Gordon X-mas ale, een heerlijk mooi donker bier van 8,8% alcohol, met diverse kruiden. Ik ga zitten en ontspan. Mijn herinneringen gaan jaren terug. Geen wonder. Want net als vandaag kocht ik elk jaar bij Van Erp in Groningen dit bier. Dus dit winterbier adviseer ik. Tijdloos bier voor bij het haardvuur.

Wat is jouw favoriete winterbier?