In Nederland vind ik Jopen onderscheidend, vooral vanwege de prachtige kerk in Haarlem, de Jopenkerk. Bier als religie! En vanwege hun bier Ongelovige Thomas, tenminste toen die nog de heerlijk bittere afdronk had. Volgens mij hebben ze de smaak inmiddels zoeter gemaakt. Gulpener vind ik mooi omdat ze proberen Puurzaam (puur en duurzaam) te zijn. En je kunt een hopplant adopteren. Eenmaal per jaar komen de Gulpener fans samen om de oogst te vieren en hun passie voor bier in het algemeen en voor Gulpener in het bijzonder te delen. Guinness vind ik prachtig vanwege de historie, de goede dingen die de brouwers in het verleden deden voor de medewerkers en voor de samenleving (net als o.a. Carlsberg en Heineken), vanwege de innovatie om Guinness schuim ook uit Guinness in blik te krijgen en de fraaie advertenties.

Maar de leukste brouwerij vind ik Rogue in Oregon, VS. Ze hebben de beleving van Rogue (rotzak, ploert, struikrover, enz.) vertaald in onafhankelijke en stoere mensen. Een community waar je bij wilt horen. Met een knipoog. Ze hebben al heel lang fraaie bedrukte bierflessen. Toen ik in 1991 in de VS was heb ik er een paar meegenomen. In Nederland is Rogue gelukkig ook steeds beter verkrijgbaar, onder meer Dead Guy Ale. De reeks aan bieren van Rogue is lang. Ze doen niet alleen in bier, maar ook in gedestilleerd en in tonijn. Ze zijn betrokken bij de productie van hun grondstoffen en ze berichten daar transparant en levendig over, zie  https://roguefarms.com/ Het allerleukste vind ik dat je kunt toetreden tot de Rogue gemeenschap (staat). Door een Declaration of Independence te ondertekenen.

Rogues take risks.
Rogues are willing to shun titles and personal financial success in the pursuit of the greater good.
Rogues pursue the long shot.
Rogues have respect for diversity.
Rogues are never satisfied to rest on past laurels.
Rogues work hard.
Rogues are driven to succeed in their chosen field.
Rogues ignore the accepted patterns and blaze their own trails.
Rogues have raw talent and focus on that talent.
Rogues are honest with themselves and others.
Rogues are rebels.
Rogues have one foot in reality to let them get the job done, but they are, nonetheless, led by their dreams.

Bron: http://www.rogue.com/roguenation/

Wat vind jij de leukste brouwerij van de wereld en waarom? Stuur je reactie naar Beerders: https://www.facebook.com/beerders

Jan Willem Wolff