‘Kom, vul de glazen’ is de titel van een boek bij mij in de kast, geschreven door studiegenote Nina van den Broek. Zij ging op ontdekkingsreis naar oude dorpscafés in de provincie Groningen. De titel heeft iets grappigs. Want juist in veel van die dorpscafés kreeg en krijg je geen tapbier, maar bier uit fles. Met meestal een glas erbij, dat dan weer wel. Dat zie je op vele foto’s in het boek. In de Padang Bar in de stad Groningen krijg je trouwens geen glas als je een beugel Grolsch besteld. Beugels drink je immers uit de fles.

Veel van de cafés hebben een mooi terras. Omdat ze in rustige dorpen liggen, die zich helaas vaak tamelijk ver van mijn woonplaats bevinden. Bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde is dat niet zo. Daar hebben ze een prachtig buiten- en binnenterras (serre) mooi op fietsafstand. Het mooiste Nederlandse terras waar ik ooit een biertje heb gedronken was in het Limburgse Valkenburg, op een heuvel. Met een oud rood Leeuw uithangbord. In die tijd was speciaalbier in Zuid-Nederland vaak een “Trappist van de tap”. Meestal was dat een bruin abdijbier (een dubbel) van Bornem of Affligem. Fijn aan “Moeke” is ook dat je daar diverse Gulpener bieren kunt krijgen en een Westmalle tripel. In veel dorpscafés kun je tegenwoordig met een beetje geluk een Palm krijgen, maar vaak ook alleen pils en oud bruin (“donker bier”). Net als vroeger. En net als bij de Chinees.

Lang leve de stad!

Voor mij een goede reden om vooral op pad te gaan in stedelijk gebied. Ik vul mijn glazen namelijk liever met speciaalbier. En als het toch een pils moet zijn, dan het liefst Gulpener Ur-Hop of Jever. Afgelopen weekend vierden we de vijftigste verjaardag van een vriend. Halte nummer één was Brouwerij Martinus, in het centrum van Groningen. De jarige kreeg een dienblad met gevulde proefglaasjes cadeau van het huis. Het beste bier vond ik de Martinus Imperial Smoked Porter. Na enkele bieren volgde halteplaats twee: dineren in de Kleine Heerlijkheid. Als voorafje namen we een Jever en tijdens het diner wijn. Maar bij het afsluitende kaasplankje kon ik het niet laten om daar een Rasputin van Brouwerij De Molen bij te bestellen, een Imperial Russian Stout. Een smaakvolle combinatie van kaas en bier. We sloten af bij Der Witz, waar je naast Jever allerlei andere Duitse, Belgische en Nederlandse bieren van de tap en van de fles kunt bestellen.

Na zo’n avond heb ik een krachtig advies: Vul de glazen. En drink met maten. Op de toekomst!

Jan Willem Wolff, bierfanaat en één van de 25 Zware Jongens die brouwerij Maallust hebben opgericht blogt voor Beerders over alles wat met bier te maken heeft. Hij brengt ons mooie verhalen over bier, de bierwereld en alles wat je er met een beetje fantasie omheen kunt bedenken.