Bij Beerders houden wij van bier, zoveel mag duidelijk zijn. De Beerdersmomenten die wij mogen hebben zijn goud. Maar bier hoef je niet altijd te drinken. Ook koken met bier kan een zeer fijne, smaakvolle, ervaring zijn, om deze smaaksensatie te bevorderen is het een wijze les om de stijl van bier waar je mee kookt ook ernaast te drinken. Dit geldt overigens ook voor het ‘pairen’ van bier met gerechten waar je zelf geen bier voor gebruikt hebt (lichte gerechtjes combineer je met meer frisse en lichtere bieren etc). Reden genoeg om op onregelmatige basis een (hopelijk) lekker recept met jullie te delen.

Het gerecht van deze eerste episode is wat ik heb gemaakt voor onze familie op tweede kerstdag. Varkenshaas met kriekenbiersaus met daarnaast roasted potatoes, stoofpeertjes plus wat frisse bijgerechten. Maar waar het hier om gaat is het hoofdgerecht; de varkenshaas.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 150-200 gram varkenshaas p.p (2 á 3 medaillons)
  • Grote pot kersen op siroop (kan meer naar smaak, maar wij hadden ook stoofperen als bijgerecht)
  • 4 sjalotten
  • 7-10 takjes tijm (naar gelang van eigen smaak)
  • 100 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 3 eetlepels Ahornsiroop (gewone schenkstroop kan ook)
  • Zout en peper voor op smaak brengen van de saus
  • 1 flesje (33cl) kriekenbier (in mijn geval de kriek lambic van Mort Subite gebruikt

Als eerste fruit je de sjalotten in de ⅔ van de boter en voeg je het bloem toe tot die gaar is. Hierna voeg je het bier, ⅓ van de uitgelekte kersen en het opgevangen siroop toe. Dit laat je ongeveer 10-15 minuten inkoken. Ondertussen bak je de varkenshaas naar wens (zelf houd ik van mooi medium) op smaak met ruim peper en zout. Eventueel kun je bij het bakken een teentje knoflook en wat tijm toevoegen. Vervolgens voeg je de rest van de kersen en nog een beetje boter aan de saus toe. Dit laat je nog even staan zodat jij ondertussen de varkenshaas kan snijden in mooi dikke medaillons (2 á 3 vingers dik, naar wens) deze leg je in een mooi grote ovenschaal, giet zoveel van het bakvet over het vlees als je wil (te lekker om niet te gebruiken). Sluit de schaal af met wat aluminiumfolie en laat het nog even 5 minuten rusten om daarna de saus bij het vlees te gieten en voilá eet smakelijk. Serveer met een mooi glas kriekenbier ernaast, deze keer heb ik de Kriek Lambic van Mort Subite gebruikt.

 

 

 

 

 

Vragen, tips of eigen voorbeelden? Stel ze en laat het ons weten, wij horen het graag!

Douwe