Ik ga het gewoon zeggen: wat een fantastische zomer hebben we achter de rug. We hadden hittegolf na warmtefront en ondanks dat veel Friezen pas ontdooien bij koud weer kun je mij ook heel blij maken met hoge temperaturen. En ik kan zeggen dat we aardig verwend zijn. Dik vier maanden achter elkaar gewoon bijna elke dag gigantisch lekker weer.

De overvloed aan zon deze zomer maakte me vaak dorstig. Gelukkig is er aan lichtere bieren voor deze dagen zeker geen gebrek. Van een lekkere pilsner tot een droge saison, of van een klassieke dorstlesser als een kellerbier tot een zomerse IPA. Of wat dacht je van mooie zachte weizen? Het moge duidelijk zijn: de keuze is reuze. Ook tijdens de zomermaanden valt er steeds meer te kiezen en te genieten. Dat hebben onze broeders ongetwijfeld ook gemerkt.

Zo aan het eind van de zomer ben ik daarom eens na gaan denken wat voor mij nu hét bier van deze zomer. En ondanks dat ik heel wat lekkere bieren heb mogen proberen was ik er eigenlijk vrij snel uit.

Mijn favoriete zomerbier van 2018 is een overheerlijke, lichtzure en frisse dorstlesser in een roze jasje. Begrijp me niet verkeerd, er zijn heel veel bieren die mij zeer goed smaken, maar toen ik de eerste slok van de Slightly Sour Summer Session Ale (die naam alleen al!) van Kleiburg nam wist ik meteen dat dit ‘m zou worden. Dit zou echt zo’n moment worden waarop alles zou kloppen: na een hectische dag even met de beentjes omhoog, met het aangename avondlicht en het uitzicht op mijn bescheiden tuin als vrienden aan mijn zijde. Al drinkende bedacht ik me dat de bramen al lekker zouden moeten zijn. Mijn vermoedens bleken te kloppen.

U zult begrijpen: dit zijn de momenten die mij bijblijven. Van mijn kant daarom een dikke pluim richting de brouwende helden van deze prachtbrouwerij in de Bijlmer. Chapeau, wat een magistraal bier.

En nu aan jou de vraag: wat was jouw favoriete zomerbier?

Ook tijdens de herfstmaanden genieten van verrassende bieren? Word lid van het meest rustgevende bierbroederschap van Nederland of neem bijvoorbeeld een abonnement voor drie maanden