Bij Beerders houden wij van bier, zoveel mag duidelijk zijn. De Beerdersmomenten die wij mogen hebben zijn goud. Maar bier hoef je niet altijd te drinken, ook koken met bier kan een zeer fijne ervaring zijn.

We snappen dat je de bieren uit onze box waarschijnlijk veelal zult drinken. Het kan echter ook een leuk experiment zijn om er eens een gerecht mee te maken. Daarbij is een wijze eerste les om de stijl van het bier waar je mee kookt ook ernaast te drinken. Dit geldt overigens ook voor het ‘pairen’ van bier met gerechten waar je zelf geen bier voor gebruikt heb. Zo combineer je lichte gerechten met meer frisse en lichtere bieren. Hierbij is het verstandig om net als met het drinken van licht naar zwaarder te gaan.

Het gerecht van deze episode is wat ik gekookt heb voor onze familie op tweede kerstdag: kwartel met sinaasappelbiersaus en geroosterde groenten (bieten en wortelen). Als bijgerechten heb ik gekozen voor roasted potatoes (op smaak gebracht met sinaasappelschil en salie) en een frisse salade met sinaasappel, mozzarella en tomaat. Hieronder geef ik het recept van het hoofdgerecht; de kwartel.

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 1 Kwartel á 150-200 gram p.p.
  • 3 sinaasappels (zowel de schil als het sap gebruiken!)
  • 2 uien
  • 3 à 4 teentjes knoflook (meer of minder naar smaak)
  • 7-10 takjes tijm
  • 100 gram boter
  • Bloem of maizena
  • Zout en peper voor het op smaak brengen van de saus
  • 1 flesje (33cl) wit of blond bier. Zelf heb ik de Isaac van Birra Balladin gebruikt. Ik vind dit echt een heel mooi witbier, neigend naar blond. Met een mooie friszachte smaak die qua tonen van sinaasappel goed past maar ook voor balans zorgt omdat de saus wel vrij uitgesproken smaken kent met zure en bittere tonen.

Als eerste kruid je de kwartels. Dit heb ik heel simpel gedaan met eigenlijk alleen zeezout en gemengde pepers omdat ik de smaak van de kwartel echt wilde bewaren en omdat de saus vrij uitgesproken is. Vervolgens bak je de kwartels aan in een pan en schroei je de kanten goed aan. Daarna kun je ervoor kiezen om ze af te maken in de oven of in een braadpan. Ik had de oven nodig voor de bijgerechten dus heb ik ervoor gekozen om ze in de braadpan klaar te maken. Ongeveer 15 minuten in de braadpan en tussentijds steeds bedruipen met het kookvocht.

Voor de saus beginnen we met het persen van de knoflook en deze fijn te snijden. Om ze vervolgens samen met de uien (in halve ringen) in een koekenpan te fruiten. Hier voeg je wat boter aan toe om vervolgens de blaadjes van de takjes tijm te rijgen en aan de knoflook en uien toe te voegen. Ondertussen rasp je de sinaasappels en pers je deze uit. Zowel het rasp als het sap voeg je toe, samen met het flesje bier. Dit laat je langzaam (20-30 minuten) inkoken en breng je op smaak met zout en peper. Voor de geroosterde groenten snijd je de wortels in schijven en de bieten in partjes, deze leg je op een ingevette bakplaat besprenkel je met olie. Breng het op smaak met wat zout en peper en rooster deze voor 20 minuten in de oven. De kwartels laat je na de 15 minuten nog eens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

En voilá, je bent klaar om te serveren. Geniet ervan!

Houd je meer van zoete smaken? Bekijk dan ook Episode 1 nog eens; Varkenshaas met kriekenbiersaus. https://beerders.nl/koken-bier-episode-1-varkenshaas-kriekenbiersaus/

Vragen, tips of eigen voorbeelden? Of benieuwd naar de recepten van de bijgerechten? Laat het ons weten, wij horen het graag!

Douwe