Bij een broederschap zijn vrouwen niet welkom. Zo hoort dat. Zo ook bij ons, toch? Die bewering klopt, op het feit na dat vrouwen bij ons wel degelijk welkom zijn. Dus eigenlijk klopt die bewering van geen kant.

De reden? Ondanks dat dit nog nog wel eens wordt geassocieerd met het woord broederschap is Beerders beslist geen eng genootschap. We hebben geen rare inwijdingsprocedures, tenzij je dit erg raar vindt. Nee, een definitie die ons veel beter past is de volgende: “Gevoelens van verbondenheid met de andere mens uit besef dat die ander wezenlijk is als wijzelf. Hieruit volgt een fundamentele en spontane vriendelijkheid.”

In normaal Nederlands: Wij vieren samen onze verbondenheid in de liefde voor bier, wij genieten samen van die momenten dat je even met een mooi glas bier tot jezelf kan komen. Rust, genieten, bezinning; allemaal zaken die wij meemaken terwijl wij het glas heffen. Voila, het broederschap.

Vrouwen horen erbij

Wie een beetje in de bierwereld zit weet dat vrouwen daar wel degelijk thuishoren. Historisch gezien hoorde het brouwen van bier gewoon bij het gezinsleven. Huisvrouwen deden dit dan ook veelal. En in de vrouwenkloosters werd eveneens veel gebrouwen. In de loop der tijd is bier een mannending geworden, maar dat is wat ons betreft echt een slecht cliché.

Denk bijvoorbeeld maar aan Melissa Cole of Fiona de Lange. En ook de bieren van Gebrouwen door Vrouwen, Tasty Lady en The Sisters Brewery weten ongetwijfeld hun weg naar onze box ooit te vinden.

En wie zegt dat vrouwen geen rustmomenten verdienen? Precies.

Neem de titel broederschap daarom niet al te letterlijk. Vrouw, man of wat dan ook; bij Beerders is iedereen een Brother in Beer. Wees welkom. Wij zijn trots op al onze leden.

Zelfs op de mannen.