De Amsterdamse Oedipus brouwerij is niet het meest alledaagse biermerk. En dat merk je aan alles. En nu hun ‘Gaia‘ in onze box zit is het hoog tijd om deze leuke brouwerij eens onder de loep te nemen. En aan het eind van dit stuk onderwerpt Founding Brother Douwe natuurlijk de West Coast IPA aan een test. Is er sprake van een Oedipuscomplex?

Net als bij stadsgenoot Walhalla vallen allereerst de etiketten op. Het lijkt wel voer voor epileptici. Kijk maar.

En de namen van de bieren zijn op z’n minst ook opvallend te noemen. Een paar voorbeelden: ‘Mannenliefde’, ‘Polyamorie’, ‘Swingers’, ‘Mata Hari’ en natuurlijk ‘Kinderyoga’. Bieren die in ieder geval onze verbeelding prikkelen. Wat verwachten we van deze bieren? En hoe strookt dit met de werkelijkheid? Dat alleen is al leuk.

Toch doen we Oedipus tekort als we het alleen maar over etiketten en namen gaan hebben. Want het ontstaan van de brouwerij is ook een verhaal op zich.

Van thuisbrouwer tot prijswinnaar 
Het is 2009 als het grote Oedipus avontuur begint voor Sander, Paul, Rick en Alex, Paul. Vier vrienden die elkaar onder meer vinden in de liefde voor speciaalbier (dat hebben we vaker gehoord). Van het één (drinken) komt logischerwijs het andere (zelf brouwen). De hang naar nieuwe smaken zorgt er voor dat de olijke brouwers steeds maar weer met ontdekkingen komen. Nieuwe ingrediënten, nieuwe methoden; er wordt flink geëxperimenteerd om uiteindelijk bij goede, drinkbare bieren te komen. En met dank aan familie, vrienden, collegae en bierfestivalgangers slagen ze daar in.

In 2012 is daar Mannenliefde. Volgens de ‘biernerds’ die achter Oedipus zitten is het namelijk goed om de boodschap de wereld in te slingeren dat bier niet alleen voor mannen is (ook dit hebben we vaker gehoord), maar voor iedereen. “Iemand die niet van bier houdt heeft simpelweg nog niet het juiste bier gevonden.” Wat ons betreft kunnen Beerders en Oedipus elkaar de hand schudden.

De zolderkamer wordt ingeruild voor een groter gebouw. Meer bieren komen van de tap. Steeds meer ideeën worden gerealiseerd. Ruimtegebrek? Lossen we op. Het verhaal van Oedipus is nog maar net begonnen. En ook jij, ja jij, kan onderdeel zijn van het verhaal. Een bezoekje aan Oedipus’ Taproom is naar het schijnt een aanrader…

Tijdens de Dutch Beer Awards viel Oedipus in de prijzen. De ‘Thai Thai’ won namelijk een gouden medaille. En dat werd op geheel eigen wijze aangekondigd.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

En, Douwe, is de Gaia wat jou betreft ook een winnaar?
“Zeker. Een erg mooie IPA. Hij oogt vrij donker en wat troebel maar de geur is top. Het bier is mooi bitter en hoppig als een malle met een lekker fruitje, wat citrus tonen en iets van banaan (licht zoetje) en vooral abrikoos wat het nog een fruitig zoetje en zuurtje geeft. Dit zorgt ook voor een eigenheid in smaak. Er zit verder een lekkere prikkel (pepertje?) in het bier en vrij veel koolzuur. Redelijk droog ook. Echt een hele fijne IPA; uitgesproken maar niet te extreem. Untappd score: 4/5.”

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan tocht bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.