Ondernemingen start je niet om rijk te worden. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het fantastisch om mijn eigen brood te kopen, maar als ik nu al “rijk” had willen zijn, had ik beter een stabiele baan kunnen nemen. Want om rond te komen is het nu vooral goed budgetteren. Ondernemer ben je als je iets ziet, iets wilt veranderen en dat zelf durft op te pakken. Het is een vrij arrogante invalshoek. Ik vind dat mensen enkele zaken verkeerd doen en ik help ze graag iets anders te doen. Met Xuberance doe ik dat door internetmarketing, en met Beerders doe ik dat met rust door speciaalbier.

Toen Douwe en ik Beerders startten hebben we het nauwelijks over geld gehad. De enige keer dat we het over geld hadden was de vraag “wat hebben mensen over voor een maandelijks cadeau voor zichzelf?” Dit was de vraag die een selecte groep mensen in een enquète hebben kunnen vinden. We hadden het vooral over rust. Passie voor het leven. Passie voor werk en de makkelijke route naar te veel werk.

Je start een bedrijf met een idee. Met een visie. Met jouw manier om mensen te helpen. Is dat niet je startpunt, dan weet ik niet waar je voor onderneemt. Lang niet iedereen slaagt. Met de reacties die we op Beerders hebben gehad denk ik dat we langzaam aan het slagen zijn. Als ik de berichten van sommige leden lees hoe ze de Beerders-momenten gebruiken denk ik dat we op de goede weg zijn. We hebben Beerders-momenten mogen zien na een Michelin ster en na een begrafenis. Dat is waar we Beerders voor startten. Samen de momenten beleven. Samen meer leven. Samen genieten van bier en rust; van werk en passie.

Douwe kwam dit artikel tegen op Manners over Affligem society. Een select gezelschap van mensen die samen door een heerlijk bier rust vinden. Een fantastisch voorbeeld voor Beerders. Dit (en meer) is wat Beerders voor jullie wilt zijn; een broederschap van mensen die bieren, elkaar en werk kunnen ontdekken.

Deze week was voor mij persoonlijk een pittige week. Beerders lost dat niet op. ‘Het is geen medicijn tegen het tikken van de klok’, zouden De Poema’s zeggen. Wel is het een geschikt moment om even na te denken over het tikken van de klok. De twee vragen die we mensen aanraden om jezelf te vragen bij het winst- of verliesmoment zijn twee vragen die me dierbaar zijn geworden. “Hoe ben ik hier gekomen. Hoe ga ik nu weer door.” Het is een onderdeel van me geworden. Beerders is een onderdeel van me geworden.

Je start een bedrijf met een idee en je werkt aan de uitwerking daarvan. En ik ben trots als ik zie wat we in een half jaar hebben bereikt. Ik ben trots op het Broederschap. Ik ben trots op jullie.

En dat was de meest persoonlijke blog tot nu toe. Cheers, broeders!

Michael Dijkstra
Founding Brothers