Op 7 augustus 2015, ofwel internationale bierdag, zijn we gestart met het idee van Beerders.

In een weekend tijd hadden we de basis staan, het concept uitgewerkt via het Business Model Canvas en los waren we. De weken zijn sindsdien eigenlijk in één grote zucht voorbijgegaan. Misschien te hard van stapel gelopen, misschien te enthousiast, misschien iets te onbezonnen, maar wat een feest.

Het feest van concepten van de grond krijgen, heerlijk. Het is waar ik persoonlijk veel mee bezig ben, ideeën bedenken, conceptualiseren.. en vaak belandt het idee dan ook weer in mijn lade en doe ik het puur als oefening. Als business coach kom ik veel ondernemers tegen en mag ik bij velen een kijkje in de keuken nemen of mag ik de hele keuken nog mee helpen ‘ontwerpen’.  Maar nee, dit was een concept waarbij Michael en ik direct vanaf het begin iets hadden van: “JA!! Hiermee willen we aan de slag, dit willen we doen.”

En zo geschiedde het.

Het begin ging voorspoedig, veel enthousiaste reacties. De ideeën bleven maar stromen over hoe we dit op konden pakken. Gewoon heerlijk vol energie knallen. Het concept kreeg steeds meer vorm. Beerders moet zoveel meer zijn dan die maandelijkse box met goede speciaal bieren, Beerders dat is een broederschap waarin we zaken met elkaar delen. Een broederschap waarin rust, ontmoeting, bezinning, passie en ‘geven’ de kernwaarden zijn.

Met Beerders willen we mensen even uit de drukte halen, rust, ontspanning en een moment van bezinning stimuleren. Persoonlijk weet ik wat er kan gebeuren als je een te lange tijd, te weinig tijd voor deze dingen neemt. Wanneer je te weinig tijd voor jezelf en je omgeving en wanneer je te veel bezig bent met dingen die je misschien helemaal niet zó leuk vindt. Dit is een mooie manier om mensen hiervoor te behoeden. Hoe klein ook, ik hoop dat wij met Beerders een bijdrage mogen leveren aan het feit dat mensen, in de drukte en waan van de dag, die momenten wel gaan nemen.

Naast al onze andere activiteiten is het best lastig om nog even een dergelijk concept van de grond te krijgen. Respect ook hoe Michael dit doet, want naast de randzaken komt veel van het ontwerp en technische vlak voor zijn rekening. Maar ook ik vind het best lastig om naast al die andere dingen dit erbij te nemen. Natuurlijk kies je er bewust voor en vind ik het ook niet erg om even iets te minderen met de andere activiteiten en om er waar dat kan nog een schep uren per week bij op te doen.

Lastig? Ja, dat is het wel. Echter het geeft tegelijk zoveel voldoening om ermee bezig te zijn, dat het die investering helemaal waard is.

Michael schreef het ook al in zijn blog; ja, we hebben zeker fouten gemaakt in het proces van opzetten tot nu toe. Waarom we dit vertellen? Omdat we open en transparant willen zijn met Beerders. Hoe open? Dat merken jullie nog wel. We hopen dan ook dat het delen van dit soort verhalen, over onze weg naar de lancering van Beerders, anderen zal behoeden voor dezelfde fouten. Of dat anderen er juist rekening gaan houden met het feit dat fouten maken gebeurd.. en dat dit ook gewoon mag. Wij leren er in ieder geval van.

Mocht je ook bezig zijn met, of ga je nog starten; bedenk dan dat, alle begin moeilijk is.

Val, sta weer op, maar doe geen dingen die je project mogelijk kunnen beschadigen voor de langere termijn. Denk na over wat je wilt bereiken met jouw concept op de langere termijn en blijf dat in ogenschouw houden, jouw stip op de horizon.

Ja, alle begin is moeilijk, maar wat krijg je er veel voor terug!

Cheers to a Beerders-moment.

Douwe Hooijenga
Founding Brother of Beerders