In onze juli-box zit het speciale jubileumbier van Warsteiner ter viering van het bestaan van het vijfhonderdjarig jubileum van het Reinheitsgebot (23 april 1516). Dat vonden we toch wel een bier om eens in de box te doen. Warsteiner, ieder bekend natuurlijk van hun pils, maar hoe zit het nu met dit speciaalbier? Het is een amberkleurig bier met fruitige hopsmaak gebaseerd op een recept van de eerste gecertificeerde brouwer van Warsteiner; Fritz Peters.

Allemaal leuk en aardig maar waarom nu dit bier? Simpel. Het Reinheitsgebot bestaat vijfhonderd jaar en dat mag dus gevierd worden. Dergelijke verhalen zijn mooi en daarom verdient dit bier een plek in onze box.

Het Reinheitsgebot is namelijk de oudste nog bestaande warenwet ter wereld en zoals dat hoort zijn er voor en tegenstanders van, maar dat laten we even terzijde. Het gebot had oorspronkelijk de functie om bieren vanuit het buitenland die niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen werden buiten de deur te houden en er mag geen gebruik gemaakt worden van kruiden en vruchten tijdens het brouwproces. Zo kennen wij bijvoorbeeld veel bieren met allerlei smaken van kruiden, maar volgens het Reinheitsgebot mogen deze brouwsels dus geen bier genoemd worden.

Het is een bijzonder voorschrift dat nog altijd zijn kracht heeft in de brouwwereld, zeker bij onze oosterburen. Maar ook geschiedenis als je beseft dat deze al vijfhonderd jaar bestaat. Wij zijn erg benieuwd naar andere bieren geïnspireerd op dit jubileum, pure bieren, wij beginnen met deze maar hopen nog meer te ontdekken, tips? Geef ze aan ons door.

Warsteiner Braumeister Recensie

Het bier zelf dan? De Founding Brothers hebben het aan een smaaktest onderworpen! Het bier oogt aantrekkelijk, mooi amberkleurig en de geur is aangenaam; friszoetig. In de smaak is hij vervolgens juist voornamelijk fris, droog en fruitig en wel degelijk duidelijke hoptonen te ontdekken. Veel meer dan bij regulier pils en daarmee is het hoge woord er ook uit. Bang bij dit soort bieren van de grote brouwers is dat het toch veel weggaat hebben van hun normale pils, maar dit landbier heeft is toch echt veel meer. Waar de Double Hopped van Warsteiner erg tegenviel maakt de Braumeister het wel waar. Een mooi uniek jubileumbier!

De Founding Brothers