Augustus is voor Beerders een vakantiemaand. Dit houdt in dat onze blogs en ook de nieuwsbrief die met het pakket wordt meegestuurd allemaal over vakantie gaan. Vandaag neemt Founding Brother Michael je mee naar… Tsjechië.

 

Vroeger gingen we met de familie vaak op vakantie naar Tsjechië. Een fantastisch land, geweldige mensen, leuke steden en prachtige landschappen. Elke straat ademde in mijn herinnering een prettige vriendschappelijkheid uit. En dan is er ook nog Praag. Liefde voor Praag. Grote aanrader voor iedereen die nog een bestemming zoekt voor een leuke last-minute.

Wat je in Tsjechië ook veel tegenkomt is bier. In 2011 dronk de Tsjech gemiddeld het meeste bier per persoon (nu verkiezen we bij Beerders altijd kwaliteit boven kwantiteit, maar dat terzijde). Nu zie je in je hoofd misschien een paar oude mannen voor je die met een paar halve liter blikken op een trapje ergens beneveld zitten, maar die bedoel ik niet. De biercultuur in Tsjechië is prachtig. In tegenstelling tot Nederland wordt pils hier echt gezien als kwaliteitsproduct.

Dit komt misschien ook door de gehele historie van pils en Tsjechië. De allereerste pils ooit kwam namelijk uit Tsjechië. En Plzeňský Prazdroj is ook natuurlijk een bier die we allemaal kennen (schaam jezelf als je dat niet in één keer correct kan uitspreken).

Of wacht, laat ik gewoon de bekendere naam gebruiken; Pilsner Urquell. Het eerste Pilsner bier ooit. Prazdroj en Urquell betekenen precies hetzelfde: oerbron. Urquell is de moeder aller pils. In 1842 besloten de burgers van Plzên dat ze het toenmalige bier niet goed genoeg vonden. De kwaliteit was volgens hen niet goed en zeer inconsequent. De gemeenteraad was er klaar mee en liet 36 vaten vol bier dumpen, om vervolgens te investeren in een nieuwe, meer moderne en bovenal betere brouwerij. Het bleek een meesterzet.

Op 5 oktober 1842 had Josef Groll een nieuw recept klaar. De rest is geschiedenis.

En, om even iets triviaals tussendoor te melden; ondanks dat Grollsch wel de importeur van Pilsner Urquell is heeft Grollsch weinig met Josef Groll te maken. Grolsch is gewoon het bijvoeglijk naamwoord van Grol, de oude naam van Groenlo. Even voor de trivia.

Ga je nog naar Tsjechië of ben je dat na het lezen van deze blog van plan? Vergeet dan zeker niet om ook andere Pilsners mee te pakken. Gambrinus vond ik persoonlijk een heerlijk bier. Ook hét bier uit České Budějovice is de moeite waard. Quizvraag: weet u welk bier? Inderdaad: good old Budweiser. De Amerikaanse versie is gewoon een imitatie van dit Tsjechisch bier. Merk jij de verschillen in het recept?

In principe is een vakantie ook één groot Beerders-moment. Even afstand van je werk en genieten van alles wat je tegenkomt. Geniet er van!