Afgelopen zomer ben ik (Douwe) op vakantie geweest naar Duitsland. Varel – Dangast, net onder Wilhelmshaven, is een speciale plek in Duitsland, voor mij dan ten minste. Het is een mooie en kleine kustplaats, ik heb hier een half jaar gewoond voor stage en kom hier nu eens in de zoveel jaren terug voor vakantie, gewoon lekker ontspannen. Ze hebben daar ook hun eigen brouwerij. Een kleine en 100% biologische brouwerij. Ik heb een kwartet mooie bieren meegenomen en speciaal voor deze blog heb ik ze maar eens aan een test onderworpen. De terugkerende hoofdvraag: is ’t wat?

Wat bij alle bieren opvalt is het zuurtje dat erg duidelijk aanwezig is, terwijl je die niet bij alle bieren zou verwachten. Waar het door komt weet ik niet. Of dat het gewoon het ‘eigene’ is van deze biologische brouwerij? Zou kunnen.

Maar enfin: hoe het zuurtje er komt is leuk om te weten. Meer niet. Belangrijker is natuurlijk of ze een beetje lekker zijn. 

Tide – Pils

Een mooi pils. Lekker fris met een subtiel bittertje. Het doet mij een beetje denken aan de Warsteiner Braumeister die wij afgelopen jaar al in onze box hadden. Wat dat betreft is dit pils eigenlijk net niet bitter genoeg voor een echte pilsner. Het heeft meer weg van een landbier. Het lichte zuurtje maakt deze frisse dorstlesser wel erg fijn af.

Tide – Truß

Nog minder krachtig dan de Pils, een echte keller / zwickelbier. Perfect in balans en erg soepel. Fijn. Het zal evenwel nooit mijn favoriete bierstijl worden; er ontbreekt wat mij betreft een uitgesproken smaak. Maar kan ik ‘m waarderen? Ja, dat zeker.

20161023_201856_hdr

Tide – Dunkel

Precies wat je mag verwachten van een Dunkel. Een lichte koffiesmaak, mooie karamel tonen en gebrande mout. Ook hier weer dat zuurtje wat het geheel een eigen twist geeft als tegenhanger van het ‘zoete’ in dit bier. Hij had van mij alleen nog wel iets meer alcohol mogen bezitten om die smaken nog wat meer te accentueren.

Tide – Weizen

Zoals wel vaker bewaren wij het beste voor het laatst. Dit is zonder twijfel mijn favoriet van de vier; een zeer fijne Weizen. Soepel, fris, zacht en lekker romig. Het kenmerkende zuurtje past perfect bij deze Weizen. Echt een aanrader voor een mooie (na)zomerdag. Lekker is het zuurtje in deze Weizen wel. Zoals gezegd, mijn favoriet van de vier.

Conclusie? De bieren van deze biologische brouwerij konden mij zeker bekoren. Het zuurtje (als ik daar weer eens ben zal ik wel even vragen waar dat zuurtje vandaan komt) paste bij de ene net even wat beter. De uitgesproken smaken miste ik ook wel hier en daar. Maar ja, het reinheitsgebot hè, dat is toch ook wel weer iets moois. Dus mocht je ooit eens in Varel – Dangast zijn; sla deze bieren, en de brouweij, zeker niet over.

Krijg je niet genoeg van onze biertests? Wij testen met grote regelmaat bieren uit onze box, maar ook bijzondere bieren passeren zo nu en dan de revue. Je vindt ze hier. Nooit iets missen? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Ach, en als je dan toch bezig bent: schrijf je dan ook zeker in voor onze nieuwsbrief.