Wij zijn behoorlijk enthousiast over de bieren die wij leveren. In de box van september heb je kunnen merken dat wij veel liefde koesteren voor VandeStreek. Het was een kwestie van tijd voordat ‘Broeders’ – alleen die naam al – in onze box terecht zou komen. En afgelopen maand was het zover. Het was wat ons betreft een geslaagde eerste kennismaking. Dit konden we ook terugzien bij jullie. Daarom vinden hij het hoog tijd om eens nader kennis te maken met de breinen achter dit fantastische bier; Ronald en Sander van de Streek. Ze vertellen ons over de ontstaansgeschiedenis van hun brouwerij en ‘Broeders’, hun eerste bier. Het is een verhaal over Zuidoost-Azië, brouwen op de slaapkamer en een tombola op een drinkgelag in België.

“Vandestreek is eigenlijk ontstaan in Zuidoost Azië,” begint Ronald. “Ik had een half jaar in Thailand gestudeerd en ik besloot om begin 2009 Myanmar en India terug te reizen.” In India reisde hij alleen en vond hij niet zo leuk als gehoopt. “Uit verveling ging ik toen lijstjes maken. Hoeveel vluchten ik dat half jaar had gemaakt (15), hoeveel boeken ik had gelezen (21) en wat hij nog wilde doen. Die laatste lijst varieerde van een bepaald, tijdens die reis, gegeten tonijnburger thuis maken tot, jawel, bierbrouwen.”

“Nu moet ik wel zeggen dat we toen al wel wat ervaring hadden,” vertelt Sander verder. “Zo’n 10 jaar had ik al eens eerder bier gebrouwen met een ingenieus systeem waarbij je water en gist moest toevoegen aan een zak. Deze zak stond te vergisten onder mijn hoogslaper.” De slaapkamer van Sander was alleen te bereiken via Ronald z’n kamer, dus beide hielden de opbollende zak goed in de gaten.

Als Ronald terug in Nederland is vertelt Ronald Sander van zijn to-dolijst en al snel ontstaat het idee om dit samen op te pakken. “Het is immers goedkoper per persoon om te starten als je twee portemonnees kan plunderen,” lacht Ronald. Al na de eerste brouwdag beseffen de heren zich dat brouwen naast leuker ook nog eens makkelijker is met z’n tweeën.

“We zijn toen op internet gaan zoeken hoe het brouwproces in z’n werk gaat en hebben daarvan een interpretatie voor in de eigen keuken gemaakt. Pannen, filters, schrootmolen; binnen mum van tijd hebben we het in huis.” De ambitie om professioneel te gaan brouwen groeit in de eerste drie jaar van de hobby. In 2013 worden de gebroeders uitgenodigd om naar een bijeenkomst te komen van het Vlaamse hobbybrouwforum. “We hadden gezamenlijk gewerkt aan een Avec Les Bons Voex-kloon en daar, nabij brouwerij Dupont, zouden we nog wat flessen gaan ophalen.”

“Nu moet je weten dat het er in België anders aan toe gaat dan hier in Nederland,” meldt Ronald. “Tijdens Nederlandse hobbybrouwbijeenkomsten wordt bier gedeeld, wordt er gesproken over het bier, de technieken en recepten. Heel keurig. In België werd het bier in de frigo gezet en eigenlijk begon men meteen te drinken. Zonder uitleg, zonder al te veel gepraat over het bier of überhaupt te weten wie de brouwer was.” Een hele omschakeling voor de heren. Sander: “Na een flinke sessie in de warme zomerzon kwam men langs met lootjes voor een tombola. Zonder na te denken we allebei voor twintig euro aan loten. Tijdens het eten moesten we daardoor telkens het podium op omdat we zakken mout, hop en gist bleven winnen…”

Eenmaal thuis besloten de heren één bier te brouwen met alle gewonnen ingrediënten. “We hadden een zak Munichmout, Tarwemout, Cara Red en een hoop Duitse hop. In het recept plaatsen we veel van de hop aan het einde van de kooktijd, zodat we zoveel mogelijk aroma’s zouden onttrekken.” Door de samenstelling van deze ingrediënten te combineren met hun favoriete Amerikaanse gist vormde zich een doordrinkbaar bier wat niet binnen de lijntjes van een stijl te passen viel. “Hiermee was de basis voor Broeders gelegd.”