De Founding Brothers hebben hun smaakpapillen aan een test onderworpen. In de box van april zat de Duvel Tripel Hop van 2016. Een heel fijn bier vonden wij en toen kregen we deze hele mooie Tastingbox van de Duvel Tripel Hop onder ogen. Voor het hele verhaal zie: duveltripehop.be

Die moesten we natuurlijk proberen en het is weer een mooie stap om onszelf te ontwikkelen op het gebied van zythologie. Allereerst over de box zelf; erg leuk gedaan door Duvel, om de zes verschillende Tripel Hop varianten in unieke en ‘blinde’ flessen te doen. Een blind taste test dus. Leuk. Je krijgt er daarnaast een mooi boekje bij over hoe te proeven en om notities te maken tijdens het testen.

De test

Als Founding Brothers hebben we hier een mooie avond van gemaakt; notitieboekjes erbij, hapjes erbij, helemaal tof! Dan de test zelf:

Nummer 1

Oogt als een licht en vrij helder bier, mooi schuim en een prettige, uitnodigende geur. Dan de smaak. Het bier prikkelt lekker op de tong en heeft een vrij sterke, maar ook erg fijne bitter met direct een pittige bite welke ook in de nasmaak blijft hangen.

Nummer 2

Een vrij troebel bier, met niet heel vast schuim. De geur is lekker fris en zoet. Het bier zelf is zeer fijn. Ware smaakexplosie met, volgens ons, een heerlijke bessensmaak wat het lekker zoet maakt, maar tegelijk zit er een heerlijke zure ondertoon in wat het bier goed in balans houdt. Niet echt een bitter in de smaak zelf maar wel in de nasmaak.

20160407_232148

Nummer 3

Licht troebel bier, niet een heel prominente geur, lastig te vatten wat het is. De eerste smaak is een gevoel/hint van rozen en/of bloemen. Verder niet een heel uitgesproken smaak. Vrij generiek biertje, subtiel zoetje erin. Geen enkele noemenswaardige nasmaak.

Nummer 4

Geen schuim dat lang blijft staan, licht troebe. Geweldige, scherpe geur van citrus, echt fantastisch; je wilt deze direct proeven.Qua smaak ook top, , je proeft de diverse citrusvruchten. Het meest sprekende is de grapefruit. Dit is tevens het meest zure bier van de zes. Erg fijne nasmaak ook, blijft lekker hangen.

Nummer 5

Troebel bier, wederom geen vast schuim. De geur neigt naar citrus en heeft een houtige toon. De smaak is vrij generiek maar wel één die intrigeert. Fijne zuurgraad en bitterheid van het bier. Had wel een sterke nasmaak mogen hebben, dat had het bier meer afgemaakt naar onze bescheiden mening.

Nummer 6

Het laatste biertje van de avond, erg troebel bier, mooie golven erin. Sterker schuim. Mooi is de bloemige geur met een vrij sterk prikkelend pepertje erin . De smaak is erg fijn, zuur en zoetheid zijn mooi in balans, het bier heeft daarnaast ook een pittige bite van het peper en een minder bittertje. De nasmaak is echt subliem.

Conclusie

Een erg fijne smaaktest, met een bierserie waar wij toch wel een beetje fan van zijn, en met ons waarschijnlijk wel meer bierliefhebbers. Voor ons bestond de top drie uit de volgende nummers: op drie geëindigd nummers 6, wat het biertje in onze laatste box bleek te zijn. Op de tweede plaats vinden we nummer 4, wat de Tripel Hop van 2014 was. Onze favoriet op deze mooie avond was nummer 2, de Tripel Hop editie van 2012.

En de conclusie voor onszelf? zo’n smaaktest gaan we vaker doen.

Tsjoch!

De Founding Brothers