Wind, regen, het zijn koude gure dagen, of juist de volle gloed van de zon op de gevallen bladeren in alle kleuren. De schoonheid van de herfst komt in deze tijd weer volop door. Gisteren liep ik lekker door het bos, even wandelen en genieten van de herfst. Ondertussen wat foto’s maken, ook dat is voor mij genieten. De herfst heeft zo haar bijzondere kenmerken en zorgt ook in de bierwereld voor mooie bieren.

Natuurlijk komen zo rond deze tijd, eind september / begin oktober, de herfstbocken weer in de schappen. Mooie volle donkere bieren, van oorsprong robijnrood of amberkleurige bieren, volmoutig met een herkenbare zoete karamelachtige smaak. Naast de meer klassieke herfstbocken zoals de Ayinger Celebrator Doppelbock (de oorsprong van het bockbier ligt ook in Duitsland) zien we ook steeds meer ontwikkelingen in deze stijl. Neem bijvoorbeeld de houtgerijpte rook dubbelbock van Duits & Lauret die wij vorig jaar oktober in onze box hadden of de Billy Biscuit van Two Chefs Brewing met bokkepootjes erin verwerkt. Maar het zijn niet alleen maar bockbieren die het goed doen in de herfst.

Zo zit in onze septemberbox de “Nog niet naar huis mus” van Bird Brewery, een American Brown Ale. Hierover zeggen ze zelf dat hij net even wat verfrissender is dan een herfstbock, perfect voor op zo’n mooie nazomerdag in de herfstperiode. Persoonlijk vond ik het bier dan ook echt heerlijk, mooi kastanjekleurig met heerlijke tonen van karamel, koffie maar ook een lekker hopje erin en een licht fruittintje.

Met welk bier geniet jij optimaal van de herfst?