Dat was toch wel een onverwachte winnaar bij de ‘Dutch Beer Challenge’ in mei van dit jaar. Nadat vorig jaar Jopen – Mooie Nel IPA er vandoor ging met de titel, was het dit jaar de eer aan de mannen van ‘Bruut bier’. Hun bier; Gajes, mag zich een jaar lang het beste bier van Nederland noemen en dit mooie bier zat in onze september-box.

Deze kleine (nano)brouwerij uit Amsterdam wil vooral bekend staan om hun smaak, het ambacht en verder willen zij zich als duurzame brouwerij verder vestigen in de stad.

Maar dat bier dan
Kan het de nieuwe status waarmaken? Mijn gevoel bij de geur en de eerste slok was dit: het lijkt erg op de Mooie Nel, maar dan een krachtigere variant. Op zichzelf is daar natuurlijk niets mis mee. Maar van het ‘nieuwe’ beste bier wil ik niet hoeven zeggen dat het een variant op zijn voorganger is. Gelukkig wordt het naarmate het proeven toch wel meer dan dat en krijg je meer het eigen karakter van dit bier. Mooi, vol en sterk. De citrus aroma en de bitterheid zijn echt top. Het ‘droge’ van dit bier vind ik nog meevallen en had van mij nog wel een tikje meer gemogen nog. Het beste bier van Nederland 2016? Ik kan de keuze voor dit bier zeker begrijpen, want ja het is een echte topper!.

Wat vonden jullie ervan?

20160821_202753_hdr-2