Exact een jaar geleden presenteerde de Amsterdamse brouwerij Walhalla haar eerste twee bieren: Osiris en Shakti. Om dit te vieren organiseert oprichter Aart van Bergen vandaag het Walhalla Winter Fest; een uitermate gezellige bijeenkomst met een pubquiz, twee bands, dertien verschillende bieren. In de week voor dit verjaardagsfeestje spraken wij met het brein achter de misschien wel de meest veelbelovende brouwerij van Nederland; Aart van Bergen. Dit alles voor een nieuwe aflevering van Beerders Uitgelicht.

De 36-jarige Amsterdammer is een exponent van de moderne Amerikaanse bierscene. “De afgelopen tien jaar zijn we bier heel anders gaan zien met z’n allen. De speciaalbierwereld is niet meer alleen een wereld van monniken en kloosters en lichtelijk oubollige labels. Het is allemaal wat moderner geworden, we hebben niet te maken met eeuwenoude tradities, dus we kunnen heel wat anders doen.” Van Bergen is ook geïntrigeerd door mythologie en dit voel je in de hele merkbeleving.

Ondanks dat Walhalla nog maar één jaar bestaat heeft Van Bergen al flinke ervaring in het vak. In 2011 begon hij als thuisbrouwer. “Al vrij snel kwam er toen ‘Brouwerij de Vriendschap’. Dat heb ik toen samen met een compagnon een paar jaar gedaan, maar in 2015 heb ik besloten om daar te stoppen, om mijn eigen brouwerij te kunnen beginnen. Ik ben nogal eigenwijs, dus ik wil dingen precies op mijn manier doen. Tijd voor een nieuwe start.”

Prijswinnende bieren
In het eerste jaar van de brouwerij lanceerde Van Bergen, naast brouwer tevens een begaafd saxofonist, al een hoop bieren. Walhalla kent vier vaste bieren (waaronder Osiris) en seizoensbieren die elk jaar terugkomen. Juryleden van diverse belangrijke bierprijzen zijn ook erg enthousiast over de goddelijke brouwsels van Walhalla. Zo kreeg Osiris een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge en werd Heimdall bekroond tot lekkerste bockbier van Nederland.

Extra bijzonder is de Daemon-reeks. Deze bieren, voornamelijk donkere, sterke bieren, worden één keer gebrouwen en komen daarna nooit meer terug. “Ik heb nogal veel ideeën voor nieuwe bieren. Dan vind ik het erg gaaf om het ook gewoon te brouwen en uit te brengen.”Dit sluit mooi aan bij de groter wordende hoeveelheid mensen die steeds op zoek zijn naar nieuwe, verrassende bieren.” De eerste twee Daemons werden goed ontvangen en in maart komt de derde in de serie uit, een Imperial Brown Ale. “Ik heb ‘m afgelopen week gebrouwen…”

Pale, caramel & brown malt: a new Daemon is on its way! #brewing #craftbeer #imperial #brownale #grain #malt

Een foto die is geplaatst door Walhalla Craft Beer Amsterdam (@walhallabrewing) op

Opvallend aan de bieren van de Amsterdamse brouwerij zijn ook de etiketten. “Deze worden allemaal gemaakt door Vincent Sapthu” weet Van Bergen, die vaak positieve reacties krijgt op het design. “Het heeft even geduurd voordat ik helemaal tevreden was met de labels, maar het eindresultaat mag er absoluut wezen. Als we op bierfestivals staan ontvangen we veel complimenten voor de labels.” Gelukkig vinden ze het bier vervolgens doorgaans ook erg lekker…”

Grote plannen
Voorlopig is de brouwerij qua omvang nog vrij bescheiden. Reden hiervoor is het feit dat brouwen behoorlijk wat geld kost en het startkapitaal van de Amsterdamse brouwerij niet zodanig hoog is Dromen zijn er echter genoeg. “Ik droom ervan om een proeflokaal te openen zodat er rondleidingen en proeverijen kunnen worden georganiseerd.” Daarnaast staan meer ketels ook op de wensenlijst. “Dat houdt in dat we meer kunnen brouwen en dat er ook meer samenwerkingen met andere brouwers mogelijk zijn.” Doordat Walhalla in de lift zit is dit zeker geen ondenkbaar scenario. “Het gaat momenteel goed met de verkoop, dus ik hoop dat dit aanhoudt. Hopelijk kunnen we dan volgend jaar, of nog eerder, de volgende stap maken.”

Osiris
Het bier dat een plekje in onze januaribox wist te veroveren is een Amerikaanse saison, vernoemd naar de godheid Osiris. “In het verleden heb ik al vrij veel saisons gebrouwen en dit is een nieuwe, hoppige variant met Amerikaanse hop, spelt, haver en karamelmout. Het moet een balans zijn tussen het hoppige van een IPA, maar ook het zoete van een Amber bier en het kruidige van Belgische saisons.” Het unieke karakter van het bier past bij Van Bergen: “Ik probeer met mijn bieren altijd iets toe te voegen; iets brouwen wat nog niet eerder door een ander is gemaakt.”

Wat de toekomst ook moge brengen, één ding weten we zeker: Aart van Bergen is nog lang niet klaar met de bierwereld. En daar mogen wij best blij om zijn.

Beerders Uitgelicht zou Beerders Uitgelicht niet zijn als we niet zouden afsluiten met de mening van Founding Brother Douwe.

Dus, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
Een hemels bier! Nu ja, bijna dan. Een lekker bittere saison. Mooi licht en vrij troebel; dat spreekt mij zeker aan. De smaak knalt er direct goed in. Lekker fruitig en bitter, maar ook friszoetig. Ook het gebruik van spelt en haver is goed terug te proeven, met name in de nasmaak komt dat meer naar voren. Het mooie van dit bier vind ik juist de combinatie van smaken. Het bier heeft dan ook een hele eigen smaak. Zeer, zeer fijn. Untappd score: 3,75/5.

Meer weten of zelf meer ontdekken over Walhalla? Kijk gerust op de website of neus rond op Instagram, Twitter of Facebook.

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan onze box.