Op weg van Chaam naar de grens met België is er kans dat je langs brouwerij Pimpelmeesch komt. Deze brouwerij is alles wat wij ervan verwachtten. Een gezellige brouwerij, gehuisvest in een fraaie, monumentale oude boerderij op het Brabantse platteland. En, nog mooier: het blijkt een echt vriendenproject. En de bieren zijn ook nog eens lekker, getuige het feit dat de Socious Oak in de februaribox zit. Alle reden om deze brouwerij eens nader onder de loep te nemen in ‘Beerders Uitgelicht’.

We beginnen met de naam van de brouwerij. Pimpelmeesch. Het is een samenstelling van het werkwoord pimpelen (drinken) en meesch, wat weer Brabants dialect voor mens. Leuk om te weten.

Al meer dan 25 jaar is Ad Kusters bezig met het brouwen van bier. En het drinken van speciaalbier doet ‘ie al veel langer. Daarin wordt hij ook bijgestaan door Johan Cornelissen en Jeen Brouwer. Genieten doe je met maten. Brouwen ook, want het drietal werkt al vele jaren samen. Na de onvermijdelijke eerste jaren in de keuken werd er gebruik gemaakt van huurbrouwerijen om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Hoe je het wendt of keert, dat lijkt ons niet ideaal. Een mooie tussenoplossing, maar om echt wat uit te bouwen moet er toch een eigen stek komen.

Die plek werd uiteindelijk in 2013 even buiten Chaam gevonden. Goed, de twee metgezellen van Kusters vonden een eigen brouwerij persoonlijk net even een stapje te heftig, maar desondanks ondersteunen ze hun maat Ad nog altijd. Vriendschap blijft nu eenmaal. En de formule blijkt een succes. Want de bieren die uit de stallen van de oude boerderij komen mogen er wezen. Zo is er een serie Chaamse bieren, Brabantse bieren, seizoensbieren en bieren uit de limited edition reeks.

De Socious Oak is er één uit de laatste reeks. Als we de website van brouwerij Pimpelmeesch moeten geloven “lekker bij een traditionele stoofpot en toetjes met chocolade en koffie. Maar drink ‘m ook eens met een flinke scheut single malt whisky erin.” Nu geloven wij graag dat dat ook de moeite waard is, maar onze Douwe dronk ‘m voor ‘Beerders Uitgelicht’ op traditionele wijze.

Dus, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
Mooie stout; lekker die koffie en carameltonen. Dat eigene van het eikenhout is ook fijn. Untappd betiteld hem als stout/ double en dat snap ik wel; hij is niet super vol/dik en heeft wel dat najaarsmaakje/zoetje wat dubbels vaak hebben. Al met al zeker het proberen waard. Untappd score: 3,5/5.

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuisbezorgd.