“Laten we dit jaar op vakantie gaan naar de Gaumestreek!” Kent u mensen die dit ooit hebben gezegd? De kans is groot van niet. Het meest zuidelijke deel van België is niet echt een grote toeristentrekker als je het vergelijkt met de Belgische kuststreek, of de Ardennen. Antwerpen? Brussel? Ja leuk! Maar de Gaumestreek wordt vaak overgeslagen. Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ gaat ook voor dit gebied op, daar deze streek misschien wel het best bewaarde geheim van België is. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is hoger vergeleken met de rest van het land. De heuvels zijn hier licht glooiend. Diverse rivieren vinden hun weg. Eigenlijk is het er best mooi.

Legende van Orval

Niet zo gek dus dat de gravin Mathilde van Toscane zo rond 1076 even een rustpauze houdt in dit gebied. Haar echtgenoot, Godfried-met-de-Bult, is kort daarvoor overleden en dus is Mathilde niet in opperbeste stemming. Toch genoot ze van de omgeving. Omdat het een warme dag was besloot ze wat te gaan drinken. Een slecht idee, want terwijl ze haar handen in het water onderdompelde verliest ze haar enige tastbare herinnering aan haar overleden echtgenoot. Haar trouwring verdwijnt in de donkere diepte.

Als rechtgeaard gelovige begint la Grande Contessa direct tot God te bidden. Een wonder voltrekt zich. Een forel komt naar boven gezwommen en opent zijn mond. De ring blijkt gered. Haar uitroep van vreugde luidt: “Dit is werkelijk een gouden dal!” Mathilde besluit een klooster te stichten op de plek van het wonder. En van Val d’Or, wat gouden vallei betekent, is het een korte stap naar Orval.

De bron waaruit de forel uit is gezwommen staat nu bekend als de Mathildebron en deze is nog altijd te bezoeken tijdens openingstijden. De forel met de ring in de bek staat afgebeeld op het etiket van de flesjes, de glazen bekende Trappistenbier.

Door de jaren heen wordt het klooster brouwerij een paar keer volledig verwoest. Telkens wordt ze echter weer opnieuw opgebouwd. Voor het laatst gebeurt dat in de vorige eeuw. En dat wordt zo goed gedaan dat het klooster mag dwepen met de bijnaam ‘Versailles onder de kloosters’. Om het klooster een beetje rendabel te houden besluiten de geestelijken om een bier op de markt te brengen.

Het blijkt een hit. Dankzij de Duitse brouwmeester Hans Pappenheimer, die het bier verder optimaliseerde is het bier vandaag de dag nog altijd populair. Misschien niet zo bekend als de speciaalbieren van de collega’s van Westvleteren en Westmalle, maar toch. Wij mogen de mensen die ook vandaag nog dit geweldige bier brouwen best dankbaar zijn.

Trappisten

De wereld kent 175 trappistenkloosters. Slechts twintig klooster ter wereld zijn lid van de IVT, de Internationale Vereniging Trappist. Vrome lieden die hun leven leiden onder het motto Ora et Labora; bid en werk. Laten we eens kijken welke producten de titel mogen voeren (zoals te lezen valt op de officiële site van de IVT).

  • Trappistenbier en Trappistenkazen van Orval (België)
  • Trappistenbieren van Achel (België)
  • Trappistenbieren en Trappistenkazen van Scourmont-Lez-Chimay (België)
  • Trappistenbieren van Rochefort (België)
  • Trappistenbieren en Trappistenkazen van Westmalle (België)
  • Trappistenbieren van Westvleteren (België)
  • Trappistenbieren, Trappistenkazen, broden, koekjes, chocolade, jam en honing van Tilburg – Koningshoeven (Nederland)
  • Trappistenlikeuren en Trappistenbieren van Stift Engelszell (Oostenrijk)
  • Trappistenkazen van Mont des Cats (Frankrijk)
  • Trappistenbier van Zundert (Nederland)
  • Trappistenbier van Spencer (Amerika)
  • Trappistenbier van Tre Fontane (Italië)

Zoals u kunt zien zijn er veel bieren die op dit lijstje staan. Waarschijnlijk kunt u zich vast nog wel herinneren dat we al eerder schreven over deze kloosterorde in onze verhalen over de Westmalle Tripel en Sint Bernardus’ Pater 6. De Trappisten kunnen dus een aardig potje brouwen. En waar de speciaalbiermarkt tegenwoordig overspoeld wordt met nieuwe smaken (soms te bizar voor woorden), weet je bij de Trappistenbieren altijd waar je aan toe bent.

En dat is soms ook best lekker.

En wat vindt Founding Brother Douwe van dit bier?

Douwe: “Dit is misschien wel een van mijn persoonlijke favorieten omdat dit geweldige bier een zuurtje heeft. Dit maakt het bier voor mij compleet. Ik houd erg van de extreme smaken maar als ik iemand zou vragen om het perfecte bier voor mij te brouwen wat wel voor veel mensen te drinken zou moeten kunnen zijn dan denk ik dat dit het resultaat zou zijn. Erg krachtig van smaak. Een breed smaakpalet, van fris naar zoet en bitter tot zuur en prikkelend door vrij veel koolzuur. Geniaal bier dit! Untappd score: 4,25/5.”

Meer Beerders Uitgelicht? Klik dan hier. Meer bier? Bestel dan zeker onze maandelijkse box. Voor € 20,- per maand worden er elke maand vijf uiterst smakelijke speciaalbieren bij je thuis. En als je dan tocht bezig bent: maak dan gelijk gebruik van onze vriendendienst.

Foto: Smabs Sputzer via Visual Hunt / CC BY.