De slogan van Beerders is ‘Brothers in beer’. Als we dan bier tegenkomen dat ‘Bloedbroeder’ heet willen wij daar natuurlijk meer van weten. Het was dan ook een kwestie van tijd eer dit biertje in onze box terecht zou komen. Zoals een grote Amsterdamse filosoof ooit zei: “Da’s logisch.”

De naam Bloedbroeder past perfect bij de naam van de brouwerij waar dit bier vandaan komt: Kompaan (wij hebben een speciaal plekje in ons hart voor zulke mooie woorden). Opgericht door Jasper en Jeroen; bevriende Hagenezen met een passie voor bier, die in 2012 besluiten er iets mee te gaan doen. De eerste batches van het bier dat we nu kennen als de ‘Bondgenoot’ is  snel uitverkocht. Ook de ‘Kameraad’ en de ‘Vrijbuiter’ scoren goed. Een jaar later komen daar ‘Handlanger’ en de ‘Bloedbroeder’ bij. De basis is gelegd.

Deze fijne quote willen we jullie niet onthouden.

Groei
Bijna vier jaar en twee verhuizingen verder wordt er nog altijd gebrouwen. Veel gebrouwen. Ook Barrel Aged bieren en seizoensbieren rollen er nu uit de brouwerij. Het concept valt overduidelijk in de smaak. De ontwikkeling van het bedrijf is best bijzonder, ook al groeit de markt voor speciaalbier nog steeds. Ze breiden uit, organiseren bierfestivals en bestieren een bar. Als klap op de vuurpijl wordt er in ‘het diepste geheim aan een concept gewerkt voor een nieuwe bierlijn die in 2017 het licht zal zien’. Wij houden ons alvast aanbevolen voor een proefsessie!

Het moge duidelijk zijn: de bierwereld is nog lang niet af van de heren van Kompaan Bier. En Kompaan Bier is ook nog niet klaar met de bierwereld; er zit nog veel meer in het vat. Gelukkig maar.

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
Ik vind dit een mooie imperial stout met vleugje port. In de geur komt het ‘rokerige’ van de gebrande mout je al tegemoet. Verder is het qua smaak een hele zachte stout, vrij soepel zelfs. Mooi zoet, maar voor mij niet té zoet en erg goed in balans, door het lichte bittertje (mooie koffietonen) en fruitje (iets van bessen). Zeer fijne stout, één van mijn favorieten in deze stijl, met name door het vleugje port. Het ‘fruitje’ maakt ‘m voor mij echt af.