“Gij zult genieten!” Dat is de slogan van dit speciale bier van Hertog Jan. Normaal gesproken besteden we niet zo snel aandacht aan bieren die niet in onze box zitten, maar nu maken we graag een uitzondering.  Het is bier met twee missies. Het wil de drinker laten genieten van een smaaksensatie. Maar er is nog iets ; de gehele opbrengst van dit speciale bier gaat namelijk naar KiKa. Hier kunnen wij alleen maar  veel respect voor hebben.  Wij hebben natuurlijk zelf onze broederschapen, maar zo’n bier en natuurlijk vooral het verhaal erachter verdient altijd even wat aandacht. Vandaar.

Hertog Jan is dit bier gaan brouwen samen met stichting Geniet & Geef. In eerste instantie was dit 76 hectoliter puur voor de horeca, maar dat is nu verdubbeld om dezelfde hoeveelheid ook beschikbaar te stellen voor de retail. Het aantal hectoliter is overigens niet zomaar ontstaan, maar ook daar zit verhaal achter76 is het percentage van de kinderen dat kanker overwint en ervan geneest. Dat betekent dus ook dat nog steeds bijna één op de vier kinderen niet geneest van deze verschrikkelijke ziekte. Het geld dat het bier opbrengt komt geheel ten goede aan onderzoek om dat percentage naar 100 te brengen; opdat geen kind hier meer aan hoeft te overlijden.

Hertog Jan Het Elfde Gebod

Het bier is een tijd van de markt verdwenen, maar nu dus weer terug en dat vinden wij mooi.Niet alleen omdat het bier gewoon prima is, maar omdat het een goed doel dient. Het geeft het bier extra cachet.

Hoe smaakt ‘ie?

Het betreft een mooi blond bier van 7%, de geur is wel vrij generiek. Wat mildfris, met wat hinten van sinaasappel en niet heel sterk. En smaakt ie ook? Jazeker. Het is een zeer fraai frisblond bier met een duidelijke bitter. Verder komt de citrusaroma goed naar voren(sinaasappel is waar ik aan moet denken). Maar er zit ook zeker een redelijk zoetje in en meer richting het einde een licht zuurtje. In de nasmaak knalt het bittertje vrij lang door en die is vrij heftig, mijn mond trekt behoorlijk samen na een tijdje. Lekker. Van mij (Douwe) krijgt het een Untappd score van 3,75

Al met al een prachtig bier die zeker niet teleurstelt. Maar belangrijker is dat wij met ons allen die kinderen niet teleurstellen. Dus koop naast onze box ook vooral eens dit bijzondere bier.

Geniet & Geef.