Op het moment dat wij de Gouden Carolus Classic aan een test onderwerpen zijn het de donkere dagen voor kerst. En hoewel de dagen momenteel alweer lengen doet de duisternis toch nog steeds vrij vroeg zijn intrede. Zulke omstandigheden vragen om donker bier. Gelukkig zat het misschien wel beste donkere bier aller tijden in de decemberbox, na de Maneblusser het tweede bier van Brouwerij Het Anker dat in onze box zit.

Een stukje historie
Voor de geschiedenis van dit bier moeten we eerst wat meer weten over keizer Karel V, die in ’t Vlaamse land ook wel Keizer Karel wordt genoemd. Karel is de oudste zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië, maar hij groeit op in Mechelen aan het hof van zijn tante Margaretha van Oostenrijk, de toenmalige landvoogdes van de Nederlanden. Er zijn minder hoge kringen om in te verkeren. Er zijn ook mindere steden, want Mechelen is dan de hoofdstad van de Lage Landen.

Stadsbier is in die tijd geen vreemd fenomeen. Uiteraard wordt er ook in Mechelen het nodige bier geproduceerd. In 1471 krijgen de Mechelse begijnen toestemming van van Karel De Stoute om bier te brouwen voor de zieken in het zogenoemde Krankenhuis naast de brouwerij (Het Groot Begijnhof is trouwens nog steeds de plek waar het bier wordt gemaakt). Bier is dan een gezonder alternatief dan het vaak onzuivere en besmette water. Keizer Karel, de kleinzoon van Karel de Stoute, blijkt verzot op het bier. Het verhaal gaat dat hij het bier – ook wel “den Mechelschen Bruynen” genoemd – regelmatig naar zijn paleis in Spanje laat komen.

Karel V blijkt een visionair op biergebied.  de Gouden Carolus Classic won in 2012 nog de prijs voor het beste donkere bier ter wereld.

Vandaag de dag
Keizer Karel is nog altijd niet vergeten. De naam Gouden Carolus slaat op de munten die in 1521 werden geslagen en naar hem zijn vernoemd. Ook wordt elk jaar ter ere van de geboortedag van Karel V een Open Brouwdag georganiseerd. Op die dag wordt in het bijzijn van het publiek Gouden Carolus Cuvée van de Keizer gebrouwen, hetgeen eveneens een smakelijk brouwsel schijnt te zijn. Ook in 2017 staat dit bijzondere evenement trouwens weer op het programma. Voor in uw agenda?

Maar wie denkt dat Brouwerij Het Anker alleen maar teert op de historie heeft het goed mis. Er worden nog veel meer bieren gebrouwen, er is een hotel, een brasserie en zelfs een whiskystokerij waar de vlag van Het Anker wappert. De erfenis van Keizer Karel is nooit veraf.

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
De Gouden Carolus Classic is mooi krachtig donker bier, licht zoet met sterke caramelsmaak en tinten van rozijn en pruimen als fruitige tonen die het bier vol van smaak maken. De nasmaak is dan weer net iets bitterder. Goed in balans. Untappd score: 3,75/5.