Het laatste biertje van onze oktober levering die we aan een test onderwerpen is de Dubbelbock van Duits & Lauret. Een prijswinnaar, want in 2015 won deze goud bij de Dutch Beer Challenge in de categorie ‘innovatie / speciaal’. Een jaar later sleepte hetzelfde biertje nog een derde prijs in de wacht. En er staan nog veel meer trofeeën in hun prijzenkast. Dat schept natuurlijk verwachtingen. Maar: is ‘ie echt zo goed? Wij zochten het voor je uit.

De Everdingse brouwerij omschrijft de Dubbelbock zelf als “bier om eens goed voor te gaan zitten en van te genieten”. Helemaal onze ‘cup of tea’ dus. U begrijpt dat wij deze dan ook wel ooit in onze box moesten opnemen. Het bier bevat 6,5 procent alcohol en wordt idealiter licht gekoeld gedronken, hetgeen zoiets is als een temperatuur tussen de 12 en de 14 graden. Aangezien het in oktober best regelmatig niet warmer wordt dan 14 graden leek deze ons hierdoor ideaal voor de box van oktober.

Fortbrouwerij
Even over de brouwerij nog dan, want die is namelijk best bijzonder. Je vindt ‘m op de grens van Gelderland en Utrecht, aan de oevers van de Lek. Het prachtige Fort Everdingen maakt sinds 1847 onderdeel uit van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een plek waar tot 2014 de Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht zetelde. Tegenwoordig is het dus onder andere een brouwerij, maar ook een proeflokaal. Rondleidingen behoren tot de mogelijkheden. Extra mooi: zowel het fortterrein en proeflokaal zijn vanaf 1 november 2016 in de weekenden van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Volgens de brouwers combineert het bier uitermate goed bij oesters, pittige gerechten. Founding Brother Douwe dronk ‘m echter ’s avonds laat na een lange werkdag. Zijn winstmoment? Zijn verjaardag en dankdag, die wij overigens intern soms ook wel drankdag noemen.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Beter verjaardagsbier had ik me denk ik niet kunnen wensen. Het is een geweldige bock met een mooie subtiele rooksmaak. Ik proef gebrande mout en houttonen rozijnen, karamel en koffie. Ja, dit is echt mooi complex bier. Top!”

Wat vinden jullie van dit bier? We zijn, zoals jullie ongetwijfeld weten, erg benieuwd naar jullie ervaringen… Laat gerust een berichtje achter op Facebook of Twitter.