Om je bier de naam ‘Op & Top mee te geven moet je toch wel sterk in je schoenen staan. Daar moet je een serieus potje voor kunnen brouwen. Onze Douwe nam voor deze aflevering van ‘Beerders Uitgelicht’ weer de proef op de som. Deze keer is ‘Op & Top’ van brouwerij De Molen aan de beurt…

Een stukje historie
Als eind 17e eeuw de eerste steen wordt gelegd voor de molen net buiten Bodegraven kunnen ze niet vermoeden dat er zo’n drie eeuwen later een brouwerij in wordt begonnen. Met al heel wat jaren brouwervaring op zak (onder meer bij de Texelse brouwerij, toch niet de minste…) verhuist Menno Olivier zijn proeflokaal naar de korenmolen. Er werd een restaurant ingericht en de brouwerij kreeg de even simpele als briljante naam ‘De Molen’.

Soms hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn.

De brouwerij groeit zodanig en de bieren vallen zo goed in de smaak dat de voormalige meelopslagplaats van de molenaar niet meer afdoende is. De brouwerij verhuist naar een pand even verderop. Vanuit dat pand, waar eerder een bouwgigant was gevestigd, blijft de brouwerij groeien. Intussen mag De Molen zich één van Neerlands meest geliefde brouwerijen noemen. Vraag Nederlandse bierliefhebbers om een lijstje op te stellen met favorieten en de kans is aanwezig dat er wel iets van deze brouwerij bij zit.

En het blijft niet bij faam in het binnenland. Ook over de landsgrenzen weten ze kennelijk de Bodegraafse bieren te waarderen; de vraag naar de bieren neemt nog altijd toe. Het was slechts een kwestie van tijd voordat er een bier van De Molen in onze box terecht zou komen.

Molen de Arkduif blijft overigens wel zijn prominente plek behouden. Nog altijd kun je er terecht voor interessante rondleidingen en, vermoedelijk, uitermate gezellige etentjes. Het is – naast de bieren – hét uithangbord voor de brouwerij.

Vier redenen waarom wij fan zijn van De Molen

1. De bieren. Nogal wiedes.

2. Begin april 2016 lanceerden Menno Olivier en John Brus het document ‘De vier wieken van Brouwerij de Molen‘. Hierin beloven Menno Olivier en John Brus (die zich in 2009 aansloot bij de Bodegraafse brouwerij) plechtig dat ook in de toekomst kwaliteit altijd boven kwantiteit zal staan. Ook beloven ze dat ze zullen blijven experimenteren om zo tot nieuwe smaaksensaties te komen. U snapt dat wij daar fan van zijn.

3. De namen van de bieren vinden wij ook prachtig. ‘Bloed Zweet & Tranen’, ‘ ‘Hel & Verdoemenis’, ‘Framboos & Framblij’ (hoe leg je die uit aan niet-Nederlandstaligen?), ‘Bommen & Granaten’ en ‘Op & Top’ zijn slechts enkele voorbeelden. Zulke grappen kunnen wij zeker waarderen.

4. Waar wij trouwens ook erg fan van zijn is het project met Stichting Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De brouwerij heeft een interne werkplaats met eigen begeleiding voor de cliënten deze stichting. Brouwerij de Molen krijgt door zo’n tien collega’s per dag ondersteuning bij het plakken van etiketten, aan de afvullijn, in het magazijn en op meer van zulke plekken. Ja, dat vinden wij mooi.

En, Douwe, hoe smaakt ‘ie?
“Deze heeft een fruitige, bloemige geur, het schuim is mooi stevig en nog ‘lekker’ ook. Het bier zelf is fris en fruitig met een mooi bloemig karakter en een hele fijne en licht krachtig bittertje. In de nasmaak zou dit nog iets meer mogen blijven hangen. Voor een bier van 4,5% mag je dit gerust een Powerhouse noemen. Al met al zeer mooi bier van deze karakteristieke Nederlandse brouwer. Hulde!”

Wat vond jij van Op & Top? Laat het ons weten. Vinden we leuk.